Adana‘da Köylülerden Termik Santral Eylemi

Adana‘nın Tufanbeyli ilçesinde köylüler, yöreye kurulması planlanan termik santrale karşı eylem yaptı.

Tufanbeyli ilçesine bağlı Yamanlı, Kayarcık ve Yeşilova köyü sakinleri, çevreci derneklerin temsilcileriyle birlikte Yamanlı köyünde eylem yaptı. Yamanlı Köyü Muhtarı Ceylanı Kurtman yaptığı açıklamada, Avrupa‘daki ülkelerde uzun yıllardır termik santral kurulmadığını, yörelerine de termik santral kurulmasını istemediklerini söyledi. Kurtman, "Birlik ve beraberlik içerisinde hareket edersek köyümüze bu termik santrali kurdurmayız. Bunun yerine güneşle, rüzgarla enerji üretilecek tesisler yapılsın,

köyümüzün doğal güzelliği bozulmasın" dedi.

Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Avukat İsmail Hakkı Atal da, termik santral yapımının durdurulmasına ilişkin Ankara 3. İdare Mahkemesi‘nce yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatarak, mahkeme kararı gereğince Tufanbeyli Termik Santrali‘nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nezdindeki tüm bürokratik ve inşaata ilişkin işlerinin dava sonuçlanıncaya kadar tamamen durması gerektiğini, çalışmaların başlaması durumunda bunun bir suç olacağını ifade etti.

Konuşmalar sırasında sık sık slogan atan köylüler, termik santralin yapılmasına karşı olduklarını belirterek, "Gerekirse topla, tüfekle termik santralin yapılmasına karış çıkarız. Onların kurduğunu kazıkla yıkarız" dediler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘a seslenen bir vatandaş ise, "Sayın Başbakanım kahvehanelerde sigarayı yasakladınız hava temizlendi, iyi oldu. Ama siz bizim köyümüzün havasını termik santral yaparak zehirleyeceksiniz. Lütfen termik santral yapmayın" dedi.

Köylülerin avukatları Oğuzhan Kutlubay ve İsmail Korkmaz ile Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Doran, CHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Baştuğ, Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Sadun Bölükbaşı ve ziraat mühendisi Mustafa Karadoğan‘ın da destek verdiği eylemde yerel sanatçılar mini bir konser verdi.

Kaynak: İHA