İslam Kerimov Çin Yolcusu

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov resmi ziyaret amacıyla Çin’e gidiyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov resmi ziyaret amacıyla Çin’e gidiyor.

Özbek lider, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun davetlisi olarak 19-20 Nisan günleri arasında Pekin’e resmi bir ziyarette bulunacak.

Ziyarette Kerimov’a milletvekilleri ve işadamları da eşlik edecek. Ziyaret sırasında taraflar ikili ilişkileri ve mevcut işbirliğini gözden geçirecek, bölgesel ve uluslararası konular üzerinde görüş alış verişinde bulunacak. İki ülke arasında bir dizi yeni anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Ziyaret öncesi Özbek basınına açıklamada bulunan Çin’in Taşkent Büyükelçisi Çjan Syao ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağı inancında olduğunu söyledi.

Özbekistan dışişleri bakanlığı verilerine göre iki ülke arasında şimdiye kadar imzalanmış 170 dolayında anlaşma ve resmi evrak bulunuyor.

Çin’den Özbekistan’a olan en üst düzeydeki ziyaret ise 9 Haziran 2010’da gerçekleşmişti. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao resmi ziyaret çerçevesinde bu tarihte Taşkent’e gelmişti.

Bu arada Özbekistan’da Çin sermayeli 347 ortak firmanın faaliyet gösterdiği bildirildi. Bu yıl üç milyar doları geçmesi beklenen iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010’da 2 milyar 850 bin dolar olarak gerçekleşmişti.