Dicle’De Kelekler Yarıştı

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Dicle nehrinde düzenlenen ‘Tarihten Günümüze Kelek Yarışı‘ renkli görüntülere sahne oldu.

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Dicle nehrinde düzenlenen ‘Tarihten Günümüze Kelek Yarışı‘ renkli görüntülere sahne oldu.

    Kesmeköprü-2 köyünde yapılan yarışma Hasankeyf köprüsünde bitti. Dereceye giren yarışmacılar altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Tarihten günümüze Kelek yarışı‘ bu yıl da çekişmeli geçti. Kesmeköprü-2 köyünde başlayan yarışmada 12 yarışmacı kıyasıya mücadele etti. Hasankeyf köprüsü altında biten yarışta Yılmaz Balnas birinci, Şerif Yakın ikinci, Mehmet Yıldız ise üçüncü oldu. Yarışta birinci gelene büyük Cumhuriyet altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın hediye edildi. THY Batman Şubesi yetkilileri de yarışmacılara çeşitli hediyeler verdi. Birinci olan kelekçi Yılmaz Bakraz‘a iç hatlar gidiş- dönüş bileti hediye edilirken, ikinci olan Şerif Yakın‘a uçak maketi ve ilk beş kişiye ise THY logolu tşörtler hediye edildi.

    Turizm haftası etkinlikleri kapsamında her yıl Kelek yarışı düzenlediklerini belirten Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, “Bölgede gerek kervanlarla gerekse suyolu ile ticaret yapılırdı. Eskiden tüccarlar Dicle üzerinde hayvan tulumları şişirerek üzerine sırıklar konularak yaptıkları keleklerle buradan Diyarbakır, Cizre Bağdat’a kadar yük taşınarak ticaret yapılmış. Bizde geçmişte suyolu ile yapılmış ticareti bu güne sembolize ederek canlandırmak istiyoruz. Bunun için bu yarışmayı düzenliyoruz. Herkese başarılar dilerim.” dedi.

    Renkli görüntülere sahne olan yarışmayı, Batman Vali Yardımcısı Yasemin Çetinkaya, Hasankeyf Kaymakamı Cevat Uyanık, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Ortaboy ve kalabalık izledi.

    İlk defa kelek gören bazı konuklar ve çocuklar keleğe çıkarak fotoğraf çektirdi.