e-devlet için 1 tl

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmetlerini e-Devlet platformuna taşımasıyla kasım ayında 500 bin olan e-Vatandaş sayısı, beş ay içerisinde 10 kat artarak 5.5 milyona ulaştı.

e-devlet için 1 tl
İnternet üzerinden sıklıkla yaptığınız işlemlere şifre uygulaması gelirse ne yaparsınız? Pek tabii şifre almak zorunda kalırsınız. Geçtiğimiz Kasım ayında 500 bin olan e-Vatandaş sayısı, beş ay içerisinde 10 kat artarak 5.5 milyona ulaştı. Bunun nedeni, özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinin e-Devlet platformuna taşınmış olması.

Cnbc-e Business Dergisi’nden Mehmet Kara’nın haberine göre, 2008’de açılan ve Türkiye’de tüm kamu hizmetlerinin internet üzerinden verilebilmesini hedefleyen e-Devlet kapısı son beş ayda sosyal bir patlamaya neden oldu. Buradan hizmet almak isteyenlerin bir e-Devlet şifresi olma şartı arandığı için ilk bir buçuk ayda (18 Aralık 2008-31 Ocak 2009 dönemi) 16 bin kişi şifresini aldı ve e-Vatandaş oldu. Hizmet yelpazesi genişledikten sonra 2009’un sonunda bu sayı 95 bine ulaştı. Kasım 2011’de e-Vatandaş olan kişi sayısında büyük bir artış oldu ve sadece o ay 300 bin kişi e-Devlet şifresi aldı. Son olarak bu rakam Aralık ayında 1 milyon 225 bine ulaştı.

Gün itibariyle, 74 milyonluk nüfusun yaklaşık 5.5 milyonu e-Vatandaş olarak görünüyor. 18 yaş altı 20 milyon kişinin olduğunu da göz önünde bulundurursak bu sayı hiç de küçümsenecek bir sayı değil.

e-Vatandaş sayısındaki ivmeyi yükselten en önemli faktör ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmetlerini e-Devlet platformuna taşımış olması. Yani herkes gibi siz de “Ne zaman emekli olurum?”, “Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?” sorularının karşılığını öğrenmek için SGK’nın sitesine girdiğinizde, site sizden bir şifre istemeye başladı. Artık kamu kurumlarıyla ilgili yapmak istediğiniz birçok işlem için PTT’den 1 TL karşılığında alacağınız şifrenizi kullanmanız gerekecek.

Vatandaşın istediği henüz verilmeyen hizmetler

- Kişi üzerine kayıtlı cep telefonu bilgisinin öğrenilmesi
- Emeklilik tarihi bilgisinin öğrenilmesi
- Kişi üzerine kayıtlı araç bilgisinin öğrenilmesi
- Soy ağacı bilgisinin öğrenilmesi
- Adli sicil bilgilerinin sorgulanması
- Konut ve araç vergi borçlarının sorgulanması ve ödenmesi
- Reçete ve ilaç kullanım sürelerinin sorgulanması

e-Devlet şifresinin alındığı yer: PTT

e-Devlet şifresi almanın bedeli: 1 TL

e-Devlet şifresi kaybolduğunda tekrar alma bedeli: 10 TL

e-Devlet kapısını açan kurum: