Polis, İşçilere Müdahale Etti

Samsun Sigara Fabrikası‘nda işten çıkarılan ve fabrika girişini kapatarak eylem yapan işçilere polis müdahale etti.

British American Tobacco (BAT) Samsun Sigara Fabrikası‘nda iş akitleri 31 Mart‘ta feshedilen 120 işçi, 12 gün fabrikayı terk etmedi. İki gün önce polis zoruyla fabrikadan tahliye edilen işçiler, fabrika girişinde toplandı. İki gündür kefen giyip yola yatarak diğer işçilerin fabrikaya girmesine izin vermeyen, fabrikada üretim yapılmasını engelleyen işçilere polis bu sabah müdahale etti. Polis, saat 05.30‘da fabrika otoparkında kurulu olan işçilerin çadırını kaldırdı.

Fabrika dışına çıkarılan işçiler, ana kapı girişinde toplandı. Fabrikaya saat 08.00 vardiyasına gelen diğer çalışanların bulunduğu servislere, eylem yapan işten atılan işçiler, 19 Mayıs ilçesinde engel oldu. Yolu kapatarak servislerin fabrikaya gitmesine izin vermeyen eylemci işçiler, fabrikanın üç ana girişini de yere yatarak kapattı.

Polis, servislerin önünü kesen işçileri ikaz ederek yolu açmalarını istedi. Daha sonra çevik kuvvet müdahale ederek yolu açtı ve servisler fabrika ana giriş kapısına geldi. Burada servis araçlarının önüne yatan işçiler, fabrikaya girişine izin vermedi. Polis, işçileri ikaz etti ve onları kordon altına aldı. Kefenlerle yere yatan işçiler polisin ikazına direndi. Daha sonra çevik kuvvet polisi işçilere müdahale etti ve bu sırada arbede yaşandı. Polis, yaka paça gözaltına aldığı işçileri araçlara bindirdi.

Bu esnada sinir krizi geçiren bazı işçiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

İşçilere destek veren bir grup sol görüşlü öğrenci de gözaltına alındı. Yaklaşık 20 dakika süren müdahale sırasında fabrika ana girişi açılırken diğer kapılarda bekleyen işçiler buraya geldi. Polis onlara da engel olarak uzaklaştırdı.

İçinde çalışanların bulunduğu servis araçları, polis gözetiminde tek tek fabrikaya alındı.

Kaynak: İHA