Mevsimlik Tarım İşçilerinin İhtiyaçları İçin 6 Bakanlık Biraraya Geldi

Balıkesir Valiliği, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında, çalışmak için başka illere aileleriyle birlikte gitmek zorunda olanların eğitim, sağlık, barınma ve altyapı imkanlarıyla sosyal çevre ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan malzemeleri kaymakamlara dağıttı.

Balıkesir Valiliği, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında, çalışmak için başka illere aileleriyle birlikte gitmek zorunda olanların eğitim, sağlık, barınma ve altyapı imkanlarıyla sosyal çevre ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan malzemeleri kaymakamlara dağıttı.

Mevsimlik tarım işçilerinin sıkıntılarının tespiti ve giderilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma ile Tarım ve Köyişleri bakanlıkları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), Tarım İş Sendikası ve Ziraat Odaları Birliği‘nin katılımıyla izleme kurulu oluşturuldu. Bu kapsamda Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan‘ın başkanlığında İl Özel İdaresi ve İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından METİP hazırlandı. Proje için Manyas, Gönen, Ayvalık ve Susurluk ilçeleri pilot bölge seçildi. Buralarda ihtiyaç duyulan malzemeler, İl Özel İdaresi tesislerinde düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Vali Arslan, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Ramazan Bahçavan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Günay Özdemir, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Gönen Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Susurluk Kaymakamı M.Nedim Tunçer ve proje sorumlusu olan İl Milli Eğitim Müdürü İlhan Aslan katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Aslan, "Balıkesir‘e her yıl çeşitli illerden 4 bin civarında mevsimlik işçi gelmektedir. Bunların ihtiyaçlarını karşılamak üzere çadır temini, zemin tesviyesi, seyyar tuvalet ve duşlar, çöp bidonları, fosseptik çukurları, su depoları, pişirme, bulaşık ve çamaşır yıkama yerleri, sağlık hizmetleri için ambulans alımı, çocuk parkları, jeneratör alımı, çevre sağlığı ve ilaçlama giderleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından 941 bin 200 lira ödenek tahsis edildi. Bununla 20 adet çift kabinli seyyar duş, 20 adet çift kabinli seyyar tuvalet, 45 adet çöp konteyneri, 7 adet beş tonluk su deposu, 8 adet 12 KWA jeneratör, 8 takım çocuk parkı ve 1 adet tam donanımlı 112 ambulansı satın alınmıştır. Ayrıca sağlık hizmetlerinin tüm alanlara aktarılabilmesi amacıyla bir ambulans daha alımı için gerekli çalışmalar yapılmaktadır." dedi.

Vali Arslan ise mevsimlik tarım işçileri konusunda Balıkesir’in çok sıkıntı yaşamadığını ancak zeytin hasadı döneminde birtakım ihtiyaçların ortaya çıktığını ifade etti. 2010 yılında İş-Kur İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan METİP ile ihtiyaç duydulan malzemelerin tespiti edildiğini belirten Arslan, "Bu malzemeler, bakanlıktan temin edilen ödenekle alındı. İhtiyaç halinde eksikler de yıl içinde temin edilecektir. Malzemeler, kaymakamlarımızın koordinesinde mevsimlik tarım işçilerimizin hizmetinde kullanılacaktır." şeklinde konuştu.