Kalkınma Ajanslarının 3 Yılda Verdiği Hibe 600 Milyon Tl‘ye Ulaştı

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarının bölgelerin gelişmesine önemli oranda katkılar sunduğuna değinerek, “Ajanslar, son 3 yılda hibe programlarında önemli bir yere geldi. Kalkınma ajanslarının destek projelerine verdiği hibe miktarı 600 milyon TL’yi buldu.” dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarının bölgelerin gelişmesine önemli oranda katkılar sunduğuna değinerek, “Ajanslar, son 3 yılda hibe programlarında önemli bir yere geldi. Kalkınma ajanslarının destek projelerine verdiği hibe miktarı 600 milyon TL’yi buldu.” dedi.

    Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinasyonunda ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde Rixos Otel’de düzenlenen ‘Bölgesel Gelişmenin Finansmanında Girişim Sermayesi’nin Rolü’ konulu toplantıya katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Yılmaz, kalkınma ajanslarının bölgelerin gelişmesinde önemli bir yerinin olduğuna vurgu yaptı. Ajansların daha çok hibe yönüyle ön plana çıktığını ancak yenilikçi finansman modellerini geliştirmek ve yaygınlaştırma konusunu önemli olduğuna değinerek, “Girişim sermayesini önemsiyoruz. Geri kalmış bölgelerde kalkınma ajanslarının rolünü daha çok önemsiyorum.” diye konuştu.

    Türkiye’de 26 kalkınma ajansının kurulduğunu kaydeden Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarından beklentilerinin kendi aralarında tatlı bir rekabet kurmak olduğunu söyledi. Yenilikçi uygulamaların kalkınma ajanslarının ilk misyonlarından biri olması gerektiğini dile getiren Bakan Yılmaz, özel sektörün dışında kamu kurum ve kuruluşlarının da bu yenilikçi hareket içinde olmasına işaret etti. Türkiye’nin potansiyelini en üst düzeyde değerlendirmek, küresel rekabet ortamında Türkiye’yi üst basamaklara taşımak için her bölgenin potansiyelini harekete geçirmenin gerekliliğinin altını çizdi ve bunun da yerel dinamikleri devreye girmesiyle olacağını söyledi.

    Yılmaz, Türkiye’nin son dönemlerde önemli atılımlar yaptığını ve 1990’lı ve 2000’li yıllardaki kriz ortamından uzaklaşarak büyüme oranın arttığını ve enflasyonun düştüğünü belirtti. Türkiye’nin makro ekonomik anlamda önemli bir gelişim seyri içinde olduğuna değinen Devlet Bakanı Yılmaz, Avrupa Birliği üyesi birçok ülkenin borç sorunuyla uğraştığını, Türkiye’nin ise çok daha farklı bir durumda olduğunu ifade etti. Türkiye’nin daha önce yaşadığı kriz dönemlerinden sonra dışarıdan gelenler tarafından bu sorundan kurtulması için akıl aldığını belirten Yılmaz, “Bu krizleri atlatan iyi bir yönetim var. Kendi aklı ve kaynaklarıyla yöneten bir yönetim. Bu aklı tüm Türkiye’ye yaymamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

VALİ YÜKSEL: KADIN GİRİŞİMCİNİN DAHA FAZLA OLMASI GEREKİR

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de Türkiye’nin girişimcilik konusunda küresel süreçte iyi bir yere sahip olması için gerekliliğine işaret etti. Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmada önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:

    “Bölgesel kalkınmada girişim sermayesi tek başına yetmez. Bunun dışında bölgesel kalkınmada girişim sermayesinin dışında iki başlık daha olmalı. İnovasyon ve kadın girişimcilik üzerinde daha fazla durulmalı. Türkiye’de 1 milyon 400 bin girişimci varken, bunların içinde kadın girişimci sayısı 70 bin. Dünyada bu oran yüzde 60’ları geçti. Türkiye’de bu oranın aşağılarda kalması asla kabul edilemez.”

    Faaliyetleri hakkında bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı, destekledikleri projelerin amacına ulaştığını aktardı. Balcı, Ankara’da sorunları belirlenmeyen ilçe kalmadığını söyledi. Programa Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Yaman, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve çok sayıda davetli katıldı. Program sonunda Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile DPT Müsteşarı’na hediye takdim etti. Vali Yüksel, DPT Müsteşarı’nı alnından öptü.