Ergenekon'da bir ilk

Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında dinlenen gizli tanığın kimliği deşifre oldu.

Ergenekon'da bir ilk
Birinci Ergenekon davasının 179'uncu duruşmasında ilk kez bir gizli tanığın beyanları alındı. Tutuklu sanık Sevgi Erenerol’un avukatı Vural Ergül ise gizli tanığın kimliğini ifşa edince savcı, Ergül hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, aranın ardından, Başkan Köksal Şengün, gizli tanık "Aydın-1"in hazır olduğunu belirtti.

Gizli tanık odasında bulunan ve sesi duruşma salonuna değiştirilerek yansıtılan "Aydın-1"in yanında bulunan üye hakim Hüsnü Çalmuk, tanığın kimlik tespitini yaptığını belirtti.

Salondaki ekrana farklı sabit bir görüntü yansıtılan duruşmada, gizli tanığın beyanları alındı.

Bu arada, "Ergenekon" davaları kapsamında ilk defa bir gizli tanığın beyanı duruşma sırasında alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından 30 Ekim 2009 tarihinde ifadesi alınan gizli tanık, o zaman, Alparslan Arslan'ı Üsküdar'daki ülkücülerin gelip gittiği Şemsipaşa Çay Bahçesi'nden tanıdığını, Danıştay saldırısının olduğu gün çay bahçesinde Arslan'ın nasıl yaptığını düşünürken, önceden tanıdıkları avukat Mehmet Taşdelen ve ağabeyi Prof. Dr. Musa Taşdelen'in buraya geldiğini, bu kişinin Arslan'ın cinayeti Salih Kurter'in talimatıyla yaptığını söylediğini belirtmişti.

Avukat gizli tanığı tanıdı

Bu arada duruşmada gizli tanık AYDIN-1’in ifadesinin alınmasının ardından tutuklu sanık Sevgi Erenerol’un avukatı Vural Ergül, gizli tanık AYDIN-1'e kendisini tanıyıp tanımadığını sordu.

AYDIN-1, "tanımıyorum" cevabını verdi.

Ardından Vural Ergül, gizli tanığın ismini açıklamak istediğini belirterek, "Yemin altında ifade verdiniz ve beni tanımadığınızı söylediniz. Ama ben sizin kim olduğunuzu biliyorum ve burada açıklamak istiyorum. Siz de beni tanıyorsunuz" dedi.

Ergül, mahkeme heyetine hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildiğini de hatırlatarak şunları söyledi: "Gizli Tanık AYDIN-1, gazeteci İ. A.'dır. Siz her 'gizli tanık olmak istiyorum' diyen kişiyi gizli tanık yaparsanız savunma hakkımız engellenmiş olur. Biz karşımızdaki kişinin kim olduğunu bilmeden ona nasıl soru yöneltebiliriz. Ahmet Şık 3 sene önce sen Ergenekon'u mu savunuyorsun dediği zaman ben kendisine 'Bir gün sen de Ergenekoncu olacaksın' demiştim. 3 sene sonra gelinen süreç ortada. İlk gizli tanıklık fiyaskoyla sonuçlandı" diye noktaladı.

Savcıdan suç duyurusu talebi


Bunun üzerine duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, avukat Ergül’ün gizli tanığın kimliğini ifşa ettiğini belirterek hakkında gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Savcı Pekgüzel ayrıca, gizli tanığın Tanık Koruma Programı’na alınmasını talep etti.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, talebin celse arasında değerlendirileceğini belirterek duruşmayı 18 Nisan Pazartesi gününe erteledi.