Başbakan Erdoğan'ın hedefinde Sarkozy vardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Strasbourg'da düzenlenen toplantıda gurbetçi vatandaşlarla bir araya geldi. Binlerce Türkün katıldığı buluşmada konuşan Başbakan Erdoğan'ın hedefinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy vardı.

Başbakan Erdoğan'ın hedefinde Sarkozy vardı
Sarkozy'yi isim vermeden hedef alan Başbakan, Libya politikasını eleştirerek "Bizim tavrımız birileri gibi ganimet önünde harami tavrı değildir" dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da, Kafkasya ve Balkanlar'da rol kapma yarışında değiliz, çıkar peşinde hiç değiliz. Bizim tavrımız birileri gibi 'ganimet önünde harami tavrı' değildir. Tam tersine bizim tavrımız taşıdığı büyük misyonun farkında büyük ve sorumlu devlet tavrıdır.

Biz Libya'ya baktığında yer altı zenginliklerini, petrol kuyularını, madenleri görenlerden değiliz. Biz Libya'ya baktığımızda ortak bir tarih, ortak bir medeniyet görüyoruz. Orada kardeşlerimizi görüyoruz. İnsan olmanın gerektirdiği neyse biz onu görüyor ve ona göre tavır belirliyoruz. Biz Libya'nın yeni bir Irak, yeni bir Afganistan olmasını istemiyoruz.

Biz Libya'nın toprak bütünlüğü adına, Libya'nın selameti adına orada barış ve huzur ve dayanışma arzuluyoruz. Libya'da, Kuzey Afrika'da rol kapmaya çalışanlar, şahsi hırsları için, yaklaşan seçimler için, bölgenin kaderi ile oynayanlar tarih karşısında sorumlu olurlar. Libya hiçbir ülkenin çıkar arenası olamaz. Libya Libyalılarındır. Yemen Yemenlilerindir. Bahreyn Bahreylilerindir. Cezayir Cezayirlilerindir. Fas Faslılarındır. Irak Iraklılarındır. Kimse buralar üzerinde tasarrufta bulunmasın.''

FRANSA'DAKİ TÜRKLERE ÇİFTE VATANDAŞLIK ÇAĞRISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Fransız vatandaşı olmayanların da Fransız vatandaşı olmalarını özellikle tavsiye ediyorum. Burada çifte vatandaşlık hakkınız var. Bu hakkınızı kullanmanızı istiyorum. Siz müracaatınızı yapın onlar vermesin. O zaman biz çeşitli uluslararası toplantılarda bunu önlerine getiririz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fransa'ya 50 yıl önce işçi olarak geldiğini hatırlatan Erdoğan, "Bugün bütün Avrupa'da olduğu gibi Fransa'da da Türkler, iş adamı olarak, girişimci, sanatçı, bilim insanı olarak, kendilerine saygın bir yer edindiler. Lütfen aidiyetinizi aidiyet bilincinizi kaybetmeyin. Çocuklarınızın da kaybetmemesi için son derece hassas olun. Sizlerden Fransızcayı en iyi şekilde öğrenmenizi, en iyi şekilde konuşmanızı rica ediyorum" diye konuştu.

"TERÖRÜN KARŞISINDA BİR OLACAĞIZ"-


"İri olacağız, diri olacağız, bir olacağız. Onun için milli birlik ve kardeşlik diyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Terörün karşısında bir olacağız, iri olacağız diri olacağız, Türkiye'deki terör örgütünün kim olduğunu biliyorsunuz. Onun için bir olacağız" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin engin hoşgörüsüyle, diyalog zeminiyle, özgürlük ve demokrasi mücadelesiyle, Medeniyetler İttifakı girişimiyle dünyada söyleyecek sözü olan bir ülke konumuna yükseldiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bize laiklik buradan geldi. Türkiye'ye uyarlandı. Ne yazık ki on yıllar boyunca laiklik yanlış uygulamalar, yanlış temellendirmeler nedeniyle baskının, kısıtlamanın, susturmanın ve sindirmenin aracı olarak kullanıldı.

İnançları baskı altına almaya çalışanlar, değerleri, kültürleri inkar edenler, insanları tek tipleştirmek için yasakçı zihniyeti savunanlar, umuyoruz ki nasıl bir yanlış içerisinde olduklarını görür ve bundan vazgeçerler. Evrensel değerler üzerine inşa edilmiş Avrupa'nın popülizm uğruna, seçim kazanmak uğruna, ayrımcılığı ve tek tipleşmeye tercih etmesi tarihi bir yanılgı olacaktır. Gelecek adına telafisi zor yaralar açacaktır. Evrensel değerler farklılığa tahammülü gerektirir. İnsani değerler başkasının hayat tarzına, inançlarına, dış görünüşüne saygıyı gerektirir. Bugün en son ihtiyaç duyduğumuz şey ötekileştirmedir, ayrımcılıktır, kutuplaştırmadır, İslamofobi en az ırkçılık kadar tehlikelidir. İnsanlık dışıdır."