Yurtta Nisan Karı

İlkbahar mevsimine girilmesine rağmen Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava, yurdun bazı bölümlerinde etkili oluyor. 

Balkanlar‘dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi‘nde kar yağışı günlük yaşamı aksatıyor. Son yağan karla birlikte kar kalınları Erzurum‘da 6, Ardahan‘da 8, Kars‘ın Sarıkamış ilçesinde 15, Bayraktepe Kayak Merkezi‘nde ise 125 santimetre olarak ölçüldü.

Bölgede gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları da sıfırın altında olmak üzere Erzurum‘da 3, Kars ve Ardahan‘da ise 2 derece olarak kaydedildi. Erzincan‘da ise 5 derece olarak ölçüldü.

Sabah saatlerinde kar sürprizi ile karşılayan kent merkezlerindeki vatandaşlar, araçlarında kar temizliği yaptılar. 

Bahar mevsiminde, yazlık lastiklerin takıldığı bir dönemde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, karayollarında da ulaşımın aksamasına neden olduğu, bazı araçların, Erzurum-Erzincan karayolundaki buzlanma nedeniyle zaman zaman yolda kaldığı belirtildi. Erzincan-Sivas karayolunun 15. ve 30. kilometrelerindeki buzlanma ve tipi nedeniyle de ulaşım güçlükle sağlanıyor. Erzincan‘dan Sivas istikametine zincirli araçların geçişine izin veriliyor. Erzincan-Gümüşhane karayolundaki karla mücadele ve tuzlama çalışmaları dolayısıyla Gümüşhane istikametine giden araçlar, Yalnızbağ mevkisinde önlem amaçlı bekletiliyor.

Bölge illerinden Erzurum‘da 75, Muş‘ta 3 ve Ardahan‘da 2 olmak üzere toplam 80 köy yolu, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşım açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Meteoroloji yetkilileri, bölgede etkili olan kar yağışının hafta sonuna kadar aralıklarla etkisini sürdüreceğini, kar yağışıyla birlikte hava sıcaklıklarında 3-5 derece düşüş yaşanacağını bildirdiler. 

-BAYBURT‘TA KAR- 

Bu arada Bayburt‘ta etkisini sürdüren yoğun kar yağışı ve tipi yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. 

Dün öğle saatlerinde başlayan ve etkisini devam ettiren kar yağışı nedeniyle, Bayburt-Erzurum karayolunun Kop Geçidi mevkisinde, trafik ekiplerince zincirsiz araç geçişine izin verilmiyor.

Bayburt İl Özel İdaresi‘ne bağlı ekipler ise yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım sağlanamayan 76 köy yolunun açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Meteoroloji yetkilileri, kar kalınlığının 23 santime ulaştığı kentte, kar yağışının hafta sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

-SERTAVUL GEÇİDİ‘NDE ULAŞIM GÜÇLÜKLE SAĞLANIYOR-

Öte yandan Karaman‘da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı yüksek kesimlerde etkili olurken, İç Anadolu‘yu Akdeniz‘e bağlayan Karaman-Mersin karayolu Sertavul Geçidi‘nde ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Karaman‘da gece başlayan yağmurun ardından sabah saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışı şehir merkezinde hayatı olumsuz etkilemezken, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. 

Ulaşımın güçlükle sağlandığı Karaman-Mersin karayolu Sertavul Geçidi‘nde buzlanmaya karşı tuzlama çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. 

Sarıveliler ilçesinde de kar kalınlığının 8 santimetre ulaştığı bildirildi. 



-ZİGANA GEÇİDİ‘NDE KAR VE SİS-

Trabzon-Gümüşhane karayolunun 2 bin 100 rakımlı Zigana Geçidi‘nde kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Trabzon-Gümüşhane karayolunun Zigana Dağı Geçidi‘nde dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı ve sis, sürücülere zor anlar yaşatıyor. Sürücüler, araçlarına zincir takarken, hazırlıksız yola çıkan bazı sürücüler, kar yağışı nedeniyle yolda beklemek zorunda kaldı.

Karayolları yetkilileri, Zigana Dağı Geçidi‘nde don olayının yaşandığını belirterek, sürücülerin, don, kar yağışı ve sis nedeniyle dikkatli olmalarını, zincirsiz yola çıkmamaları kaydettiler.

Öte yandan, kar yağışı ve soğuk havanın çiçek açan meyveleri dondurma riski karşısında üreticilerin dikkatli olması istendi.

-OSMANİYE‘DEKİ ETKİLİ YAĞIŞ-

Osmaniye‘nin Düziçi ve Bahçe ilçelerinde, etkili yağışlar sonucu meydana gelen sel baskınında oluşan hasarın tespiti için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Bahçe Kaymakamı Oktay Çağatay, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekiplerinin, ilçede sel sularından etkilenen ev, işyeri, ekili alan, meyve bahçeleri ve telef olan küçükbaş hayvanların hasar tespiti çalışmalara başladığını kaydetti.

Düziçi ilçesinde de sel sularından zarar gören bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başlandığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin tahliye çalışması yaptığı bildirildi.

Bahçe ve Düziçi ilçelerinde dün, metrekareye yaklaşık 170 kilogram yağış düşmüş, çok sayıda ev ve iş yeri ile ekili alan ve meyve bahçesi sular altında kalmıştı.

Kaynak: AA