Türkçe Olimpiyatları‘nın Norveç Elemeleri Yapıldı

Türkiye’de bu yıl 15–30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Norveç ön elemeleri Drammen şehrinde yapıldı.

Türkiye’de bu yıl 15–30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Norveç ön elemeleri Drammen şehrinde yapıldı.

Norveç’in, ‘Türk şehri‘ olarak kabul edilen Drammen’de düzenlenen olimpiyat ön elemelerinde coşku ve duygu dolu anlar yaşandı. Drammen Kültür ve Eğitim Derneği, Ebru Bayanlar Derneği ve Prizma Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri, Drammen Belediyesi ve Türk Büyükelçiliği”nin desteklediği “Norveç- Türk, Kültür ve Dil Festivali” programı izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Norveç- Türk, Kültür ve Dil Festivali organizasyonunda Norveçli çocuklar Türkçe, Türk çocukları ise Norveççe şarkılar söyleyip şiirler okudu ve iki ülkeye ait folklor dansları sahneledi. Programda anadil Türkçe şiir ve yabancı dil Türkçe şarkı ve şiir yarışmalarının ön elemeleri de yapıldı. Farklı kültürlere mensup 8 ila 16 yaş arasındaki çocuklar, Kültür ve Dil Festivali sayesinde bir araya gelerek, ayrılık, sevgi, hasret ve arkadaşlık gibi ortak duyguları farklı dillerde şiir ve şarkılarla paylaştı. Kendi dillerinden farklı dillerde şarkılar söyleyip şiirler okuyan öğrenciler; toplumsal uyum, barış ve diyalog tartışmalarına da cevap vermiş oldu.

Drammen Belediye Başkanı Töre Opdal Hansen, “Farklı kültürlere mensup çocukların aynı duygularla bir araya gelerek şarkılar söyleyip şiirler okuması çok güzel bir olay. Bize bu güzel anı yaşatan tüm organizasyon yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye‘nin Oslo Büyükelçiliği Müsteşarı Aykut Kumbaroğlu, Türkçe Olimpiyatları’nın artık bir marka olduğunu belirterek, Drammen Kültür ve Eğitim Derneği‘ni Anadolu kültürünü tanıtmada ve Türkçeyi öğretmede yaptığı katkıdan ötürü tebrik etti.

KRİSTİANSEN‘DEN TÜRKÇE ŞARKI SÜRPRİZİ

Norveç- Türk, Kültür ve Dil Festivali programı, izleyenler için sürprizlerle doluydu. Bu sürprizlerden biri Norveçli şarkıcı Yngve Kristiansen‘in Fırat Bahçıvan ile programın sunuculuğunu yapması aynı zamanda “Param yok pulum yok” adlı parçayı seslendirmesi oldu. İkinci sürpriz ise Hokksund Skole 7–8 yaş arası öğrencilerinden oluşan 70 kişilik koro grubunun Norveç ve Türk İstiklal Marşı‘nı söylemeleriydi.

Norveçli öğrencilerin Ankara‘nın yöresel danslarından olan Hüdayda‘yı, Türk öğrencilerin ise Norveç geleneksel folklor dansı sahnelemeleri izleyicilerden büyük alkış aldı.