"Kanserde Erkek Teşhis Hayat Kurtarır"

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana İl Kadın Kolları 11 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana İl Kadın Kolları 11 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Adana Hekimevi’n de düzenlenen programda konuşan AK Parti Adana İl Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse, günün anlam ve önemine değindi. Son dönemde artan kadın kanserlerine karşı önlemler alınmasını isteyen Karaköse, "2011 yılını Sağlık Bakanlığı kadın kanserleri yılı ilan etmiştir. Kanser konusunda bilgilendirme bilinçlendirme gibi etkinlikler bir günlük olmamalıdır. Kanserde erkek teşhis hayat kurtarır. Bunun için biz kadınların bilgili, bilinçli olmamız lazım bu tip programlara sıklıkla katılmamız gerekli." dedi.

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Etkenini Tanıma, Tarama Eğitim Merkezi doktorlarından Ömür Kahraman ve Nilgün Kocabıyık, birer sunum yaptı.

Dr. Ömür Kahraman, kanserin dünyada ölüm nedenleri arsında olan kalp-damar sistemi hastalıklarının ardından ikinci sırada olduğunu ve görülme sıklığının gittikçe artığını söyledi. Erkeklerde akciğer, prostat, mide-kolan, mesane kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Kahraman, kadınlarda ise meme, akciğer, rahim ağzı ve rahim ve mide kolon kanserlerinin en sık rastlanan kanserler olduğunu ifade etti. Kahraman daha sonra üreme ile kanserler konusunu dinleyicileri ile paylaştı.

İkinci sunumu ise Dr. Nilgün Kocabıyık yaptı. Kocabıyık, meme kanserini anlattı. Meme kanserinde şüphelenme nedenlerini sıralayan Kocabıyık, şu görüşlere yer verdi: ‘Memede sertlik veya kitle, meme başından akıntı- kanama, memede şekil bozukluğu, meme derisinde çöküntü veya portakal kabuğu görüntüsü şüphelenme nedenleri arasındadır. Böyle durumlarda hemen en yakın sağlık merkezine gitmeliyiz. Genel olarak kanserleri nasıl önleye bileceğimiz veya erken tanı için ne yapabileceğimiz konusuna değinirsek. Sigara kullanmamalıyız. Doğru beslenmeliyiz. Güneş ışınlarına, kimyasallara, radyo aktivite ve manyetik alanlara maruz kalmamalıyız. Meme ve benzeri kanserde tarama ve muayenelerimizi düzenli olarak yapmalıyız."