6 parti seçimlerden çekildi

12 Haziran'da gerçekleştirilecek olan seçimlere günler kala 6 parti seçimlerden çekildiğini açıkladı. 24 parti ile başlayan seçim periyodu 6 partinin çekilmesi ile 18'e partiye düştü. 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde 18 parti oy pusulasında yer alacak.

6 parti seçimlerden çekildi
Milletvekili aday listeleri (Son Detaylar)

Genç Parti, Türkiye Partisi ve Halkın Yükselişi Partisi (HYP), YSK'ya seçimlerden çekildiğini açıkladı. Böylece oy pusulasında yer alması beklenen 24 partinin sayısı 18'e düştü.

İLK AÇIKLAMA HYP'DEN

Halkın Yükselişi Partisi (HYP), 12 Haziran'da yapılacak 24. Dönem milletvekili seçimlerine katılmama kararı aldı. HYP'den yapılan yazılı açıklamada, partinin yetkili organları tarafından alınan kararın gerekçelerine yer verildi.

Açıklamada, "Mevcut siyasi partiler ve seçim yasalarında fırsat eşitliğinin ve seçim barajının kaldırılmaması sonucu temsilde adalet ilkesinin sağlanamayacağı, bu koşullarda yapılacak bir seçimde halk iradesinin sandığa tam olarak yansımayacağı, dolayısıyla milli iradenin seçim adaletine ve kamu vicdanına uygun olarak tecelli edemeyeceği, sonuçta adaletli seçim yasaları ile oluşacak bir yasama organının, ulusun layık olduğu güven ve mutluluk veren saydam devleti sunacağı umudu muhafaza edilemediği" şeklindeki gerekçelerle seçime katılmama kararı alındığı ifade edildi.

Yaşar Nuri Öztürk'ün kuruluşunu yaptığı HYP'nin son genel başkanı Ragıp Önder'di. Parti yöneticileri seçimlerden kısa bir süre önce DSP ile ittifak görüşmeleri yaptı. HYP Genel Sekreteri Behzat Özel, Genel Başkan Yardımcısı Güngör Ersoy ve Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Özgen DSP'den milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.

GENÇ PARTİ DE YOK


Genç Parti Genel Sekreteri Melek Dingaz, partisinin 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılmayacağını, herhangi bir ittifak ya da oluşum içinde yer almayacağını bildirdi. Dingaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Genç Parti, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılmayacak ve herhangi bir ittifak ya da oluşumun içinde yer almayacaktır."

YSK'DAN ÇATI AÇIKLAMASI


Bu arada YSK oy pusulasındaki parti sayısını azaltacak önemli bir karar daha aldı. İttifak yapacak partilerden ''çatı partinin'' ismi oy pusulasında yer alacak, ittifaka katılan diğer siyasi partiler ise oy pusulasından çıkarılacak. Bu durumda oy pusulasında yer alan parti sayısı 20'nin altına düşebilecek.

Siyasi partilerin hangi partilerle ittifak yaptıklarını ve hangi partinin çatısı altında seçime gireceklerini milletvekili aday listelerinin kesinleştiği 28 Nisan Perşembe gününe kadar YSK'ya bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirim yapıldıktan sonra çatı partisi hangisi ise sadece o parti oy pusulasına girecek.