Danimarka‘da Özel Okullara İlgi Arttı

Danimarka‘da belediyelerin ekonomik gerekçelerle birkaç okulu birleştirip bir çatı altında toplaması özel okullara olan ilgiyi arttırdı.

Danimarka‘da belediyelerin ekonomik gerekçelerle birkaç okulu birleştirip bir çatı altında toplaması özel okullara olan ilgiyi arttırdı. Devletin resmi kanalı DR’nin yaptığı bir araştırmaya göre, özel okullara olan ilgi yüzde 67 oranında arttı. Her 3 özel okuldan 2’si aşırı bir taleple karşılaştıklarını ifade ediyor. Özel okullar sadece Kopenhag ve Arhus gibi büyük şehirlerde popüler değil. Ülkenin küçük şehirlerinde de özel okullara büyük ilgi var.

Danimarka’da son yıllarda eğitim ve sağlıkta görülen aksaklıklar gündemin önemli maddeleri arasında yer alıyor. Eğitimde inisiyatifi elinde tutan yerel yönetimler, ekonomik gerekçelerle okul sayısında azaltmaya gidiyor. Mevcut okulların bazılarını bir çatı altında toplayıp, tasarruf yolunu seçen belediyelerin bu icraatları velileri rahatsız ediyor. Çocuklarının mahallerinde bulunan okulun kapanmasıyla daha uzak bir okula gitmesinden rahatsız olan veliler, çareyi çocuklarını özel okullara göndermekte buluyor.



Liberal – Muhafazakar koalisyon hükümeti döneminde özel okulların açılmasında bazı zorlukların getirilmesine karşılık Ağustos ayında 25 yeni özel okulun kapılarını eğitime açacağı ifade edildi. Özel Okullar Birliği’nden Ebbe Lilliendal bu rakamın bir rekor olduğunu açıkladı. Danimarka Pedagoji Üniversitesi’nde Prof Jens Rasmussen ise, "Çocukları için özel okulları tercih eden anne ve baba genelde maddi durumları iyi olanlar. Devlet okullarında şimdiye kadar farklı alt yapıya sahip ailelerin çocuklarını biraya toplamak mümkündü ki, bu da Danimarka’nın özelliklerinden biridir. Ancak görünüşe göre bu özelliği kaybetmek üzereyiz." görüşünü savundu. Ancak diğer uzmanlar Prof Rasmussen’in argümanlarının geçerli olmadığını, özel okul sayısında görülen artıştan dolayı ücretlerin normal gelirli bir aile tarafından rahatlıkla karşılandığını belirtti.