Ab Üyeliğinin Ekonomik Katkısı

Türkiye‘nin 2014 yılında AB‘ye üye olması durumunda, AB‘den ilk yıl için sağlayacağı kaynak miktarının 6,5 milyon avro civarında olacağı belirtildi.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinden (ABGS) yapılan açıklamada, Türkiye‘nin AB‘ye tam üye olması durumunda, ABGS‘nin yaptığı çalışmaya göre, üyeliğin ilk yılında AB bütçesinden net 6,5 milyar avro, 2020 yılında 12,5 milyar avro ve 2023 yılında da 16,5 milyar avro tutarında kaynağın Türkiye‘ye aktarılmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, üyelikle birlikte Türkiye‘nin AB bütçesine "geleneksel öz kaynaklar, KDV gelirleri ve GSYİH"sı kalemleri altında kaynak aktaracağı buna karşılık da AB bütçesinin tarım ve yapısal harcamalar kalemlerinden Türkiye‘ye kaynak transferi gerçekleşeceği vurgulandı.

ABGS‘nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye, 2014 yılında AB‘ye üye olması durumunda, üyeliğin ilk yılında AB bütçesine 9 milyar Avro kaynak aktaracak. AB bütçesinden ise 15,6 milyar avro kaynak alacak. Bu çerçevede Türkiye‘ye sağlanan net kaynak miktarı 6,5 milyar avro civarında olacak.

Fonlarını kullanma kapasitesinin artmasıyla birlikte üyeliğin 10. yılında Türkiye‘ye AB bütçesinden net aktarılacak kaynağın yıllık 16,5 milyar avro civarında olacağı tahmin ediliyor.

Yapılan açıklamada, "Tahminlerde en muhafazakar yaklaşım benimsenmiş olup, üyelik müzakereleri esnasında Türkiye‘nin tarım ve yapısal fonlardan alacağı kaynaklara ilişkin parametreler taraflar arasındaki görüşmelerde netlik kazanacaktır" denildi.

-AB BÜTÇESİ-

Kaynak: AA