Kadir Topbaş Unacla Başkanı Seçildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Komitesi‘ne (UNACLA) oy birliğiyle başkan seçildi.

Birleşmiş Milletler Yerel Otoriteler Danışma Komitesi (UNACLA) Toplantısı Kenya‘nın başkenti Nairobi‘de başladı. UNACLA üyeleri arasında kentsel kalkınma ve verimli toplu taşıma sistemleri ile ilgili faaliyetler ve deneyim paylaşımı toplantının hedefleri arasında yer alıyor. The Lord Erroll‘da açılışı yapılan UNACLA toplantısında UN-HABİTAT Başkanı Joan Clos, UNACLA‘nın yeni ve güçlü bir döneme hazırlanmasının önemli olduğunu söyledi. Olağan toplantının gündeminde UNACLA tüzüğünde değişiklik

tekliflerinin karara bağlanması olduğunu belirten Clos‘un ardından UCLG Başkanı sıfatıyla Nairobi toplantısına katılan Başkan Topbaş, bir konuşma yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında, uzun yıllar süren çabalar sonucunda oluşturulan UCLG ile BM arasında sağlam bir bağ kurmak istediklerini UNACLA‘nın bunda büyük bir rol üstleneceğine inandığını belirtti.

BM Genel Sekreter Vekili HABİTAT Başkanı Joan Clos, tüzük değişikliği tekliflerini üyelerin onayına sundu. UCLG Başkanı‘nın aynı zamanda UNACLA Başkanı olması yönündeki teklif oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Topbaş da, BM Yerel Otoriteler Danışma Komitesi Başkanı oldu. UNACLA üyelerinin alkışlarla onayladığı karar sonrasında Topbaş kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Topbaş, alınan kararların önemli olduğunu belirterek "Üyelerin katılımı artacak. BM kalkınma hedefleri ile örtüşen bir programımız var.

BM ve yerel yönetimler arasındaki yakın ilişkiler birlikte adımlar atmamızı sağlayacak" dedi.

Nairobi toplantısında, UNACLA üye sayısının 20‘den 35‘e çıkarılması teklifi de kabul edildi. Üyeliğin genişlemesi ve bölgesel işbirliği imkanlarının artmasının hedeflendiği karara göre; Asya -Pasifik 7, Latin Amerika ve Karayipler 6, Avrupa 6, Afrika 6, Rusya ve Orta Asya 4, ABD ve Kanada 3, Arap Devletleri 3 üye ile temsil edilecekler.

Topbaş‘ın, UNACLA Başkanı olarak yönettiği toplantının ‘Etkin Kitle/Kamu Ulaşım Sistemleri yoluyla Kentsel Mobilite - Yerel Deneyimler, Stratejiler‘ başlıklı ikinci oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ulaşım Komisyonu Başkanvekili Mustafa Cevat Arzık UNACLA üyelerine İstanbul‘da Entegre Ulaşım Sistemleri üzerine bir sunum yaptı.

(ÇK-HO-Y)

Kaynak: İHA