Sit Engeli Yerel Mimari İle Aşıldı

İstanbul Ticaret Odası tarafından Rize’de yaptırılmak istenen ancak SİT engeline takılan Şehit Binbaşı Ömer Aktuğ’un ismini taşıyacak okul, yöre mimarisine uygun olarak yeniden projelendirilince SİT engeli aşıldı.

İstanbul Ticaret Odası tarafından Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünde Şehit Binbaşı Ömer Aktuğ’un adını taşıyan bir ilköğretim okulu yaptırılmak istenmişti. Ancak bölge 1. Derece Doğal SİT alanı olduğu için 2 yıldır okul inşaatına başlanılamıyordu.

İstanbul Ticaret Odası tarafından, 1987 yılında Hakkari’nin Şemdinli kırsalında bölücü terör örgütü PKK militanları ile girilen bir çatışmada şehit düşen Rizeli Binbaşı Ömer Aktuğ’un adına Aktuğ’un doğum yeri olan Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca köyünde bir ilköğretim okulu yapılması planlanmıştı. Rize Valiliği ile İTO arasında gerekli protokoller imzalandı. Arazi tahsisi yapıldı. Ancak bölge 1999 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korum Kurulu tarafından 1. Derece Doğal SİT Alanı ilan edildiği için okul inşaatına başlanılamadı. Rize Valiliği ve bağlı ilgili kurumların 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında uygun imar projelerini hazırlamadığı için kurul okul inşaatının başlamasına müsaade etmedi.

2 Bin 193 metrekare alan üzerinde kurulması planlanan 240 öğrenci kapasiteli ve 7 daireli birde lojmanı bulunan projede değişikliği gidildi. Projede tek binadan oluşması planlanan lojman iki binaya ayrıldı. Lojman ve okul tamamen yöre mimarisine uygun bir görünümde yeniden projelendirildi. Özgün Mimarlık tarafından geliştirilen proje Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu tarafından onay aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, “Bölge SİT alanı olduğu için iki yıldır inşaata başlanılamıyordu. Proje değiştirildi. Yöre mimarisine uygun olarak yenilendi. Kuruldan da onay çıktı. Okulun ilahesi yapıldı. Birkaç gün içerisinde inşaat başlayacak. Okulu önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA