Özkaya‘dan Büyüme Rakamları Değerlendirmesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya, Türkiye ekonomisinin 2010 yılında, tarihinde ilk kez 1 trilyon TL‘yi geçerek yüzde 8,9 oranında, beklentilerin üzerinde, rekor bir büyümeyle dinamizmini yeniden ortaya koyduğunu belirtti.

Büyüme rakamlarına ilişkin, değerlendirmede bulunan Özkaya, "Rakamların oluşmasında en büyük faktör, yapılan yatırımların 2010 yılında yeniden canlanmış olmasıdır" diyerek, burada da en büyük payın, yüzde 33,5‘lik bir artış gösteren ve büyümeye 6,6 puanlık katkı sağlayan özel sektörün olduğunu söyledi.

Özkaya, tüketimin de toplam büyüme oranındaki 4,5 puanlık payının dikkat çektiğinin altını çizerek, "Dolayısıyla, harcamalar yöntemiyle hesaplanan, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri, geçen yıl, hem yatırımcıların hem de tüketicilerin, piyasalarda oluşan güvenin ve siyasal istikrarın da etkisiyle, hayli olumlu tepkiler verdiklerini açıkça göstermektedir" dedi.

MÜSİAD Başkanı Özkaya, "Bu büyüme rakamlarını gelişmiş ülkelerle mukayese ettiğimizde, gelişmiş ülkelerin krizden çıkmak için gayret gösterdikleri ve yüzde 1, 2, 3 gibi büyüme gösterebildikleri bir ortamda bu rakamlar daha da anlamlı oluyor. Türkiye bu şekilde, 2008 ve 2009 kriziyle bir şekilde gerilemiş, büyüme rakamlarını hızlı bir şekilde ortadan kaldırmış ve daha da büyümeye geçmiş olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Sektörel bazda ele alındığında ise, büyümeyi çeken motor gücün, milli gelirin dörtte birini oluşturan ve yüzde 13,6 oranında büyüyen imalat sanayi olduğunu görmenin, kendilerini sevindirdiğini ifade eden Özkaya, imalat sanayinin hem milli gelir içindeki ağırlıklı payıyla, hem de yüksek büyümesiyle 8,9 oranındaki büyümenin 3,3 puanını oluşturarak ekonomideki belirleyici faktör olduğunu açıkça gösterdiğini kaydetti.

Büyüme rakamlarının ivmesinin özel sektörden geliyor olması, özel sektörün yatırımlarının artması, özel sektörün geleceğe yönelik güveninin artması bakımından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Özkaya, "Biz bu büyümenin bundan sonra da devam etmesini arzu ediyoruz ki 2011‘deki büyüme sürdürülebilir kılınma açısından önemli" dedi.

Kaynak: İHA