'Kaddafi o hareketi ezecek gibi gözüküyor'

Prof. Emre Kongar, Türkiye'nin Libya'daki rolünün zor olduğuna dikkat çekerek, "Libya'ya dışarıdan destek, para, örgüt vs ile örgütlenmiş bir kalkışma hareketi var. Kaddafi onu ezecek gibi gözüküyor" dedi.

'Kaddafi o hareketi ezecek gibi gözüküyor'
Libya operasyonu NATO‘da (Son Detaylar)

NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programının dün akşam ki bölümünde, Prof. Emre Kongar ile Gazeteci Mehmet Barlas Libya'da yaşanan güç savaşlarını ele aldı. Barlas, bazı haberlere dikkat çekerken, Kongar da gündem yaratacak yorumlarda bulundu.

Barlas, Başbakan Erdoğan'ın Londra'da İngiliz Başbakanı David Cameron ile bir basın toplantısı yaptığını ifade ederek, "Başbakan orada Libya'dan söz ederken, 'Asla Libya'ya doğrudan müdahaleye izin vermeyeceğiz, böyle bir şey olmayacak' dedi. Oysa bugün Newyork Times'da bir haber vardı. Bundan üç hafta önce ABD Başbakanı Barack Obama gizli bir kararname imzalamış, bu kararnameyle Libya'ya silah göndermek, Libya'daki asilere ya da hükümete karşı ayaklanan kesimlere her türlü yardımı yapmak üzere gizli bir kararname imzalamış" açıklamalarında bulundu.

"Türkiye'nin ya da dünyanın niyeti ne olursa olsun, şu anda Libya'da Amerika askerleri ve CIA ajanları, İngilizlerin ajanları var bunların yerleride belli" diye konuşan Barlas şöyle devam etti:

"Ayrıca, şöyle bir haberde var. 2003 yılında Kaddafi'nin nükleer silah yapacağı endişesine karşı Amerikan CIA ajanları ve İngilizlerin ajanları ortak bir müdahale programı hazırlamışlar. Libya'nın iç siyasetindeki bütün değerlendirmelere bütün gelişmelere müdahale etmişler."

"NATO YENİLİYOR"

Türkiye'nin Libya'daki rolünün zor olduğuna dikkat çeken Kongar da, "Şimdi NATO komutayı devraldı. Başbakan orada ne işi var dediği NATO'nun şimdi orada olmasından memnuniyet duyuyor. Ve gene bugün Londra'da diyor ki, 'Biz halkın güvenliği için oradayız' " dedi.

Bir başka faktöre daha işaret eden Kongar, Kaddafi'nin isyancılara karşı kazandığını ileri sürdü. Kongar, "Yani NATO yeniliyor. Daha çok yardımla daha çok silahla olacak iş değil. Çünkü orası aşiretlerden oluşan bir ülke, orada bir ciddi demokrasi yok ki" şeklinde konuştu.

Orada dışarıdan gelen destek, para, örgüt vs ile örgütlenmiş bir kalkışma hareketinin olduğunu ifade eden Kongar, "Kaddafi onu ezecek gibi gözüküyor. Bilmiyoruz ne olacağını. O zaman NATO'nun konumu ne olacak. Ve NATO doğrudan kara müdahaleye karar verirse Türkiye'nin konumu ne olacak. Baştan Türkiye bu konuda çok iyi bir sınav veremedi" ifadelerini kullandı.

Barlas'ta bunun üzerine "Dünya iyi bir sınav veremedi" dedi.

BEYAZ GAZETE