Norveç’Te Öğretmenler Mesleklerinden Memnun Değil

Norveç’te okullarında hizmet veren öğretmenlerin mesleklerinden memnun olmadıkları belirtildi.

Norveç’te okullarında hizmet veren öğretmenlerin mesleklerinden memnun olmadıkları belirtildi.

    Norveç Eğitim Derneği’nin (NUF) yaptığı bir araştırmasına göre, ülkede aktif görev yapan orta ve lise öğretmenlerinin yüzde 85’nin emeklilik öncesi mesleklerini değiştirmek istediği ortaya çıktı. Eğitmenlere verilen düşük maaş, öğretmenlik mesleğinin stresli bir meslek olarak görülmesi, bu mesleği değiştirmede gösterilen en önemli faktörler arasında yer aldığı ifade edildi.

    Anaokulu öğretmenlerine de yer verilen çalışmada, anaokulu öğretmenlerin yüzde 40’nın mesleklerinden memnun olduğu belirtilirken, yüzde 40’ının meslek değiştirme konusunda karasız kaldığı ve yüzde 20’lik kısmının ise ileride eğitmenlik mesleğini değiştirmek istediği kaydedildi.

    Durumdan oldukça endişe duyduğunu dile getiren Norveç Eğitim Derneği Başkanı Mimi Bjerkestrand, konuyla ilgi şu açıklamalarda bulundu: “Bu sonuç, ülkedeki öğretmenlerimizin durumunu göstermesi bakımından oldukça tehlikeli ve düşündürücü. Dernek olarak, öğretmenlerimizi bu mesleğe kazandırmak ve motive etmek için bazı önlemler aldık. Örneğin; genç öğrencileri bu mesleğe teşvik ediyoruz. Özellikle, ilkokul öğretmenliğine başvurular eskiye nazaran artmış durumda.”

    Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Boşnak asıllı ortaokul öğretmeni Şefik Maksumic, öğretmenlerin her zaman kendilerini yenilemelerinin, bu mesleği icra etmede önemli bir etken olduğunu hatırlatarak, “Şuan bilgi ve teknoloji çağı olduğu için öğretmenler kendilerini çağın gereksinimlerine göre yetiştirmeli. Mesela, 20 yıl önce öğretmenlik müfredatlarını uygulama yöntemiyle, bu zamanın uygulayışı oldukça farklılık arz ediyor. Bu nedenle öğretmenler kendilerini geliştirmeli ve her zaman yeni bir şey öğrenmek durumunda olmalı. Bunun yanında öğretmen; gerek sınıfta gerekse ders esnasında öğrencileriyle sevgi alaşımlı kontak kurmalı. Aksi takdirde soğuk bir ortam oluşabilir.” diye konuştu.

    Norveç’in Drammen şehrinde ortaokul öğretmenliği yapan Selçuk Biçici, ilkokul öğretmenliğine başvurudaki artış sebebini ise Cihan’a şöyle değerlendirdi: “Öğretmenler, ortaokul öğrencilerini lise seviyesine yükseltmek için büyük çaba harcıyor. Ergenlik çağındaki öğrencilerin eğitimi, ilkokul öğrencilerine göre daha zor oluyor. Ayrıca öğretmenler; lise ve ortaokul müfredatını hazırlamada zorluk çekiyor.”

    Başkent Oslo’da lise öğretmenliği yapan Norveç’li Gro Åse Wettestad da, gelişen teknik ve teknolojinin getirdiği imkânların yeni nesli eğitime adapte etmekte zorladığını ifade ederek, “Yeni yetişen genç kuşak kendilerini yeterince derse vermiyor. İnternet, cep telefonu gibi teknik imkânlar, ortaokul ve lise öğrencilerinin ilkokul öğrencilerine nazaran daha çok ilgisini çekiyor. Bu nedenle öğrenciler derslerine yeterince yoğunlaşamıyor. Bu durum, öğretmenlerin ekstra enerji harcamasına sebep olduğundan dolayı, ortaokul ve lise öğretmenleri meslek değiştiriyor.” dedi.