Diyarbakır‘daki Arsa Spekülasyonları

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır‘daki mevcut binaların 4.5 katı kadar bina yapılabileceğini ve 1 milyon 220 bin kişiyi daha barındırabilecek arsa stoklarının bulunduğunu belirterek, tarım arazileri imara açılır umudu ile yapılan satışlara karşı çıktıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Osman Baydemir, arsa spekülasyonlarını değerlendirdi. Baydemir, hukuki sorumlulukları olmamasına rağmen ahlaki, vicdani ve siyasi sorumluluk nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti. Baydemir, bütün bilimsel girdileri hesaba katarak Nazım İmar Planı hazırladıklarını kaydetti. Diyarbakır‘ın mevcut konut alanı 14 bin 60 dönümlük bir alan iken, ilave olarak 48 bin 830 dönüm daha konut alanı planladıklarını

açıklayan Baydemir, böylece toplam konut alanının 64 bin 390 dönümlük bir yere sahip olduğunu söyledi. Baydemir, bunun mevcut konut alanının tam 4.5 katı olduğunu belirterek, "Mevcut konut alan stokumuz 1 milyon 220 bin kişiyi daha barındırabilecek genişliktedir. Bu durumda konut alanı olarak planladığımız alan 2035 yılana kadar bile yeterlidir" dedi.

Kent merkezine 30, 40 kilometre uzaklıktaki tarım arazilerinin neden astronomik fiyatlarla arsa olarak alınıp satıldığını soran Baydemir, "Bu karlı bir iş midir, akıllıca bir iş midir? Yoksa umut tacirlerinin veya spekülatörlerin tasarruf sahiplerine vaat ettiği pembe bir rüya mıdır? Ancak endişemiz odur ki bu pembe rüyadır. Bunu görüyor olmaktan son derece kaygılıyız" şeklinde konuştu.

"TARIM ALANLARINI İMARA AÇMAYACAĞIZ"

Tarla veya mera vasfında olan ve 50 yıl sonra bile planlı alana girmeyecek alanlar için ‘Burası imara açılacak, havaalanı yapılacak, çevre yolu geçecek‘ gibi doğru olmayan bilgilerle arsa adı altında alınıp satıldığını belirten Baydemir, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bu arsalar gerçek fiyatının çok üstünde değerle satılıyor. Birçok birikim sahibi yurttaşımız da bütün varını yoğunu buraya yatırıyor. Açık söylüyorum; 1/25 binlik plan içinde imara açılmış alan dışında hiçbir alanı yönetimimiz döneminde imara açmayacağız. Tarım alanı niteliği olan alanların tarımsal niteliği korunacaktır. Bütün yurttaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Yönetimimiz döneminde imara açılmış alan dışında yeni imar alanları açmayacağız."

İmar dışı alanlarda arazi ticaretine karşı olmadıklarını da vurgulayan Baydemir, karşı çıktıkları alanın imar dışı alanların konut alanı, ticaret alanı gibi pazarlanması olduğunu söyledi. Baydemir, "Tabii ki tarım alanları çiftlik için, seracılık için, modern tarım için alınabilir, satılabilir. Buna diyecek bir şeyimiz yoktur" ifadelerini kullandı.

Yapı sektörüne de çağrıda bulunan Baydemir, sadece imara açılmış yeni alanlarda değil kentsel dönüşüm alanlarında da aktif olmalarını beklediklerini söyledi. Baydemir, "Böylece yoksul insanlarımızın ucuz konuta erişimini sağlayabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle çıkışımız yapı sektörünün önünü kesmek değil, tersine desteklemektir. Bugünkü spekülatif arsa fiyatlarıyla yoksul yurttaşlarımızın konut sahibi olması giderek uzaklaşan bir hayale dönüşecektir" dedi.

"TİCARETİ ENGELLEMEYE DEĞİL, SERMAYENİN KENT DIŞINA ÇIKARILMASINA KARŞIYIZ"

Osman Baydemir, son dönemlerde Diyarbakır‘da çıkan arsa spekülasyonlarının ardından yaptıkları açıklamalarla ticarete karşı olmadıklarını belirterek, arsaların satışından elde edilen gelirlerin yatırım olarak kent dışına çıkarılmasına karşı olduklarını söyledi. Baydemir, "Karşı olduğumuz, engellemeye çalıştığımız insanların ticaret yapmaları değil, tarla ve arsaların satılıp sermayenin kent dışına çıkarılmasıdır. Geçmişte kent arazilerinin satılıp, parasının ülkenin batı yakasına yatırıma dönüştürüldüğünü

unutmadık" şeklinde konuştu.

Baydemir, tasarruf sahiplerini birikimlerini istihdam oluşturucu, kente getirisi olan yatırıma dönüştürme çağrısı yaptı. Yatırım yapmak isteyenlerin Kalkınma Ajansı gibi kurumlardan yatırım alanları ve fizibilite konularında profesyonel destek alabileceğini bildiren Baydemir, bu ajansların turizm, tarıma dayalı sanayi gibi sektörlerde verdiği yüzde 50‘ye varan yatırım hibe desteğinden yararlanılabileceğini söyledi. Baydemir, "Tasarruflarınızı istihdam oluşturucu, size ve kente getirisi olan yatırımlara

yönlendirin. Kentimizde yatırım fırsatları vardır. Sadece Diyarbakır‘da yaşayan yurttaşlara değil, İstanbul‘da, İzmir‘de, Bursa‘da, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımıza da çağrı yapıyorum. Gelin kentimizde fabrika, işletme açın" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından yapılan basın açıklaması sırasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Sur Belediye Başkan Yardımcısı Bedri Turan, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Uğur, Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer, DİSİAD Başkan Yardımcısı Burç Baysal, DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç, DİAD Yapı Derneği Başkanı

Celalettin Birtane, belediye meclis üyeleri de hazır bulundu.

Kaynak: İHA