Silvan‘da 8 Mart Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nde birçok kadın gönlünce eğlenirken, Diyarbakır‘ın Silvan ilçesinde bazı kadınlar çocuklarının nafakasını kazanmak için pazarda yoğurt satarak çalışıyor.

Dünya Kadınlar Günü‘nde birçok kadın eğlenirken, Silvan ilçesinde kadınlar gününden habersiz yaşayan Sakine Bilmece (90) ile Gülistan Kırtay (71) isimli kadınlar, Yoğurt pazarında yoğurt satarak torunlarını ve çocuklarını okutmak, nafakalarını çıkarmak için sabahın erken saatlerinde yollara düşüyor. Oğlu cezaevinde olduğu için torunlarına bakmak zorunda olduğunu söyleyen 90 yaşındaki Sakine Bilmece, "Sabahın erken saatlerinde evden çıkarak pazara geliyorum. Oğlum cezaevinde 4 çocuğu ve eşine bakmak

zorundayım. Diğer oğlum çalışmıyor. Onun da 6 çocuğu var onlara da ben bakıyorum. Bu dünyaya fakir geldik fakir de gideceğiz. Benim yeşil kartım var. Bana hiçbir şekilde yardım yapılmadı. Yardıma muhtaç insanlarız. 15 yıldır yoğurt satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorum. Böylece torunlarımın nafakasını da çıkarıyorum. Kadınlar gününü bilmiyorum, fakirin ne haberi olur ki kadınlar gününde biz çalışarak ekmeğimizi kazanmanın peşindeyiz" dedi.

Kadınlar gününü geçen yıl televizyonda gördüğünü söyleyen Gülistan Kırtay ise, "Geçen yıl kadınlar gününü duymuştum. Hangisi bizler için hayırlıysa Allah onu bizlere nasip etsin. Bugün kadınlar günü ve biz çalışıyoruz. Çünkü bizler fakir aileleriz bir gün çalışmazsak çocuklarımız aç kalacaklar. Çalışmak zorunda olduğumuz için sabahın erken saatlerinden evden çıkarak pazara geliyoruz. Burada yoğurt satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Daha doğrusu çocuklarımızın nafakasını böyle kazanıyoruz. Ben

20 yıldır yoğurt satıyorum. Hergün 5 TL kazanıyorum. Evime çok şükür ekmek alıp götürebiliyorum. Televizyonlarda görüyorum kadınlar bir ton para harcayarak kadınlar gününü kutluyorlar. Aslında o harcadıkları paraları fakirlere dağıtabilirler eğlenerek kimseye katkı sunamazlar. Eskiden devlet bizlere gıda yardımından bulunuyordu. Şimdi sadece bize kömür dağıtılıyor. Bu yüzden biz kadınlar muhtaç olmazsak sabahın erken saatlerinde gelip pazardan yoğurt satmayız "dedi.

Kaynak: İHA