Moskova‘da Protestolu 8 Mart Kutlaması

8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü 3 günlük resmi tatil ve coşkulu bayram etkinlileriyle kutlayan Rusya‘da bu yılki kutlamalara düzenlenen protesto gösterisi damgasını vurdu.

Başkent Moskova‘daki Puşkinskaya Meydanı‘nda düzenlenen eylemde yoksulluk, kadına karşı şiddet, kadınların çalışma haklarının kısıtlanması, erkek egemenliği ve ayrımcılık protesto edildi. "Emekçi Enternasyonal Komitesi", "Feminizm" ve eşcinsellerin kurduğu "Gökkuşağı" örgütleri tarafından ortaklaşa düzenlenen eylemde "Kapitalizm ve seksizme hayır", "Eşit emek hakkı istiyoruz", "Aile içi şiddete hayır", "Krizin faturasını kadınlar mı ödemeli", "Tüm isyanları kadınlar başlatır" gibi sloganlar içerikli

pankartlar açıldı.

Emekçi Enternasyonal Komitesi liderlerinden Yevgeniya Otto, "8 Mart Kadınlar Günü 100 yıl önce kadın haklarını savunmak için kutlanmaya başlandı. Maalesef 100 yıl önceki sorunların hemen hemen tamamı kadınlar açısından günümüzde de mevcut. Kadınlarımızın çalışma hakları ihlal ediliyor, maaşları kasıtlı olarak bekletiliyor, annelere devlet yardımı her geçen yıl kısıtlanıyor, kadınlar işten atılıyor. Bugünkü eylemle halkımızı bu sorunlar konusunda bilgilendirmek ve haklarını aramaya teşvik etmektir. Zira

son zamanlar Arap ülkelerinde yaşanan olaylar oradaki kadınların bile bizim kadınlardan daha aktif olduklarını ortaya koydu" dedi.

Yaklaşık 100 işinin katıldığı eylem olaysız sona ererken, eylem alanında herhangi bir güvenlik önleminin alınmaması dikkat çekti.

Kaynak: İHA