Güvence olmaya devam edeceğiz

Yargıtay'ın kuruluş yıldönümü, 143'üncü yılında dün ilk kez yeni üyelerin de katıldığı törenle kutlandı.

Güvence olmaya devam edeceğiz
Geleneksel hale getirilmesi hedeflenen töreni Yargıtay’la Türkiye Barolar Birliği (TBB) ortaklaşa düzenledi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay’ın adaletin, yargı bağımsızlığının, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmanın en büyük güvencelerinden biri olarak, Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda, gösterdiği ilkeler doğrultusunda, çağdaş hukuk sistemini güçlendirme yolunda çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar da, ceza davaları ve tutukluluğun makul süreyi aşmaması gerektiğine ilişkin 4 Temmuz 1970 tarihli bildirilerindeki değerlendirmeyi hatırlatarak, aradan geçen 41 yıla rağmen hâlâ bunların sorun olarak yaşanmasının üzüntü verici olduğunu ifade etti. TBB’de akşam yapılan resepsiyonda, Ergenekon tutuklamasıyla ilgili sorular üzerine Gerçeker, şu değerlendirmeleri yaptı:

Kamu vicdanı vurgusu

Gözaltı, yakalama ve tutuklama gibi koruma tedbirleri hukuka uygun bir şekilde yapılmalı. Herkesin bunlara özen göstermesi gerekiyor. Davanın, kişinin özelliğine göre değil bütün vatandaşların kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince herkese bu kuralların eşit uygulanması gerekiyor. Kamu vicdanında sıkıntı yaratacak uygulamalardan kaçınmak gerekiyor. Her şeyin hukuk çerçevesinde yürütülmesi gerekiyor. Yüksek mahkemelerin en önemli görevlerinden birisi de hukuk kurallarının toplumun her kesimine eşit uygulanmasını, içtihat birliğini sağlamaktır.

Dinlemeye prim verilmemeli

Yasal olmayan dinlemelere prim verilmemesi gerekli. Hâkim, savcı ve kolluk güçleri bu konuda özen göstermeli. Yargıtay’ın dinlenmediği yönünde savcılığın tespiti var. Ama bakıyorsunuz medyada hukuk dışı dinlemeler yayınlanıyor. Hukukun olmadığını söylediği bir şey fiilen ortaya çıkıyor. Bugün hoş görürseniz yarın sizin de başınıza gelebilir. Kimsenin prim vermemesi gerekiyor ancak o zaman hukuk devleti olabiliriz, demokratik bir ülke olabiliriz. Biçimsel olarak istediğiniz kadar kanunlarınızı ve anayasanızı güzel yapın, onları hukuka uygun uygulayamıyorsanız hiçbir şey ifade etmez.

Ata’nın huzurunda

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker ve kurumun üyeleri, kuruluş yıldönümü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Gerçeker, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türk yargısının öncü kurumu Yargıtay’ın 143’üncü kuruluş yıldönümünde huzurlarındayız. Sizin gibi bir büyük insanın, büyük liderin çıktığı bir toplumun mensubu olmaktan onurlanmakta ve büyük gurur duymaktayız. Size layık olmak için dün olduğu gibi bugün de yarın da tüm gücümüzle çaba sarf edeceğiz. Gösterdiğiniz aydınlık yolda yürümeye devam edeceğiz.”