"Polis Darp Etti" İddiası

Adana‘da, zihinsel özürlü bir vatandaşın, polis karakolunda yediği dayak yüzünden kolunun 2 yerinden kırıldığı iddialarının ardından, şimdi de motosiklet kullanırken durdurulan ehliyetsiz bir gencin, trafik ekibi ve destek olmaya gelen polis meslektaşları tarafından, cadde ortasında tekme-tokat dövülerek darp edildiği ileri sürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Cemalpaşa Mahallesi, Gazipaşa Bulvarı üzerinde meydana gelen olayda, Borsa Lisesi 12. sınıf öğrencisi O.K. (18), motosikletiyle seyir halindeyken yolda trafik uygulamasına takıldı.

İddiaya göre, sınavı kazanmasına rağmen ehliyetini almayı ihmal eden O.K‘ye para cezası uygulanmak istendi. Yeni taşındığı için ceza tutanağına yazılması gereken ev adresini bilmediğini söyleyen O.K., buna inanmayan polislerin tepkisiyle karşılaştı. O.K., bunun üzerine babası H.K‘yi (42) telefonla arayarak gelmesini istedi. Daha önce de trafik cezası aldığı için babasından da tepki gören O.K., "Ne geldiyse başıma bunun yüzünden geldi" diyerek motosikletine tekme attı. Daha önce de görev başındayken

adam dövdüğü iddiasıyla soruşturma geçiren polis memuru A.Y, "Bize küfür mü ediyorsun" diyerek O.K‘nin kolunu kıvırdı. Gencin direnmesi üzerine olay yerine yakınlardaki bir ekip daha çağırıldı.

Bu arada, yoldan geçerken olayı görüp duran sivil bir polis memuruyla birlikte toplam 5 polis, O.K‘yi cadde ortasında araya alıp tekme-tokat dövmeye başladı. Yüzünden yaralanan ve yerde tekmelenen O.K‘yi, polislere tepki gösteren vatandaşlar kurtardı.

Babası tarafından hastaneye götürülüp yüzüne 6 dikiş atılan O.K., polislerden şikayetçi olup Adli Tıp Kurumu‘ndan darp raporu aldı. Olayın şokunu üzerinden atamadığını söyleyen O.K., "Adresimi bilmediğimi söyleyince bana inanmayıp, ‘Senin gibi zibidilerle her gün karşılaşıyoruz. Yalan söyleme‘ dediler. Babamı çağırdım. O da bana kızınca sinirden motosiklete tekme attım. Trafik polisi ‘Bize mi küfür ediyorsun‘ diyerek üzerime saldırdı. Daha sonra arkadaşları geldi" dedi.

Canı yandığı için polislere direndiğini söyleyen O.K., "Direndikçe daha da saldırgan olmaya başladılar. İçlerinde sivil polis de vardı. Beni civardaki taksi durağının içine götürmek istediler. Orada döveceklerdi. Direnince yolun ortasında dövmeye başladılar" dedi. Polislere çevre esnafların ve toplanan vatandaşların tepki gösterdiğini söyleyen O.K., "Yalvarırım kurtarın beni diye bağırıyordum. Vatandaşlar polisleri yuhalamaya başladı. Bir kaç bayan araya girip, ‘Bu çocuk terörist mi, niye böyle

dövüyorsunuz‘ dedi. Bir kaç kişi de cep telefonunu çıkarıp olayı kaydetmeye başlayınca hemen bıraktılar. Babam hastaneye götürdü. Kolumda ve omzumda ezikler var. Yüzümde kalıcı iz kalıp kalmayacağı 6 ay sonra belli olacakmış. Şikayetçiyim" dedi.

Oğlunun gözleri önünde polislerden dayak yediğini söyleyen baba H.K. ise, "Her şey bir anda oldu. Öldüresiye dövdüler oğlumu. Ayırmaya çalıştıysam da başaramadım. Vatandaşlar tepki göstermeseydi daha da kötü döveceklerdi. İlçe Emniyet Müdürü olaydan saatler sonra beni çağırıp, şikayetimden vazgeçmemi istedi. Fakat sonuna kadar şikayetçi olacağız" dedi.

Diğer yandan, olayın gerçekleştiği yerde işyeri bulunan ve isimlerinin yayınlanmasını istemeyen esnaf, polis şiddetini doğrulayarak, "Vatandaşlarla birlikte engel olmasaydık, genci daha fena hale getireceklerdi" dediler.

Olay, Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma altına alınırken, Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, konudan haberdar olmadığını, inceleme yaptıktan sonra kendi yönlerinde soruşturma başlatabileceğini söyledi. Kesmez, zihinsel engelli gencin kaybolduktan sonra Şakirpaşa Polis Merkezi‘ne polisler tarafından getirilerek darp edildiği iddialarıyla ilgili de soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA