Afşin Elbistan‘daki Toprak Kayması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan‘da meydana gelen toprak kayması sonucu toprak altında kalan işçilerin çıkarılma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Yıldız, doğalgaz çalışması açılış töreni için geldiği Sakarya‘nın Geyve İlçesinde, Afşin Elbistan B Santralinde yaşanan kazayı değerlendirdi. Afşin Elbistan B santralinde enerji üretilemiyor olmanın bir sıkıntı yaratmayacağını belirten Yıldız, şunları söyledi: "Afşin Elbistan B Santraline kömür tedarik eden Çölaşan mevkiindeki kazadan sonra çalışma bakanlığımızın müfettişleri de burada kömür çıkartmayla alakalı bildiğiniz gibi bir karar çıkartmışlardı ve bu çalışmayı durdurmuşlardı. Kömür çıkartma

ile ilgili konuda zaten oradaki riskin kısmen devam ediyor olması, heyelan riskinin olması tabi bu şartlarda hiç bir işçi kardeşimizi riske edemeyiz ve kömür çıkarılması ile ilgili işlemi o zaman durdurduğumuzu açıklamıştım."

Afşin Elbistan B santralinin Afşin Elbistan A Santralinin kömür havzasından beslendiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Kısmen iki ünite zaman zaman çalışıyor. Herhangi bir elektrik ve enerji ile alakalı sıkıntımız bulunmamaktadır. Oradan üretilemeyen enerjinin yerine şu an tedarik edebileceğimiz çok farklı yerlerden çok fazla enerjimiz mevcut. O yüzden orada üretemiyor olmak Türkiye‘nin herhangi bir yerinde zafiyet oluşturmayacaktır. Bizim tek bir derdimiz var oradaki işçi kardeşlerimizin çıkarılması

ile ilgili çalışmaların devam etmesidir. Bu heyelandan sonra bu alanda bir su birikintisi oldu. Yeraltı su seviyelerinde yükselmeler oldu ve bu riski daha da artırdı. Bu yüzden öncelikle oradaki kurtarma çalışmalarının ana omurgası, suyun kurutulması ve suyu çıkartmakla ilgili çalışmalardır. Ekiplerimiz hemen o işleme başladılar. Hem özel sektör hem de kamu bu çalışmaların üzerinde önemle devam ediyor."

Kaynak: İHA