8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mitinginde Arbede

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Kadıköy‘de bir miting düzenlendi. Mitinge katılan çoğunu erkeklerin oluşturduğu bir grup, polisin üst aramaları sırasında kısa süreli arbedeye neden oldu.

Kadıköy‘deki Tepe Nautilus önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri, "Sistemin kölesi, yoksulluğun adı, ezilenin ezileni olmayacağız" ve "Kadına yönelik şiddet son bulsun" yazılı döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçti. Çeşitli sloganlar atan grup, İskele Meydanı‘na yürüdü. Miting alanında grubu karşılayan polis ekipleri, kadınlara çiçek verdi. Ağızlarını bantlayan bazı göstericiler çiçek istemeyince bir polis memuru çiçekleri topladı. Polisin üst aramaları sırasında ise kısa süreli arbede

yaşandı. Polisin arama noktasına gelen çoğunu erkeklerin oluşturduğu bir grup arbedeye neden oldu. Olay çıkaran grubu yine kendi arkadaşları sakinleştirdi.

Sendikalı olduğu gerekçesiyle işten atıldıktan sonra mahkeme kararıyla tekrar işe iade edilen Türkan Albayrak, mitingde yaptığı konuşmada, "Bedel ödeyerek kazandığımız haklarımızı elimizden koparıp almaya çalışıyorlar. Kadınlar her gün adına namus, adına töre denilerek toprağın altına diri diri gömülüyor, yakılıyor, katlediliyor. Dilimiz kimliğimiz yok sayılıyor, asimilasyon politikaları ile egemenlerin istediği ‘uslu kadınlara‘ çevrilmek isteniyoruz‘‘ dedi.

İşyerlerinde aynı işi yaptığı halde en az ücreti alan ve sağlık güvencesi en son yapılan kadınların emeğinin şimdi de Torba Yasa ile tamamen kayıt dışı bırakılmaya çalışıldığını ileri süren Albayrak, şöyle konuştu: ‘‘Bunu biz kabul edecek miyiz? Hayır. Bunu yapabilecekler mi? Hayır. Bu gün bu alanı dolduran binlerce kadını, emekçiyi, işçiyi yok sayabilecekler mi? Hayır. Yüz yıllardır ezilen, sömürülen, cinsiyetimizden ötürü çifte sömürüye maruz kalan, ayrımcılığa maruz kalan kadınlarız biz. Bundandır ki

tek kurtuluşumuz bizi yok sayan, bizi katleden, emeğimizi çalan düzene karşı hep birlikte örgütlenmek, hep birlikte mücadele etmektir"

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firmadan birlik oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığı öne sürülen kadın işçi Burcu Deniz de, "Çalıştığımız yer de kadınlar ayrı bir bölümde çalışıyor.

Kötü bir ortamda güvencesiz çalıştırılıyor. Meslek hastalıklarıyla karşı karşıyayız. Biz 8 kişi 40 gündür direnişimizi sürdürüyoruz. Kadınlar gününde bütün kadınları direnişe çağırıyoruz‘‘ dedi.

Miting olaysız sona erdi.

(MB-ÇK-HO-Y)

Kaynak: İHA