"Osmanlının Bayrağındaki Üç Hilal Üç Kıtada Hüküm Sürdüğünün Simgesidir"

Eğitimci-Yazar Arif Kapar, 600 yıl hüküm süren Osmanlı‘nın bayrağındaki aç hilalin, üç kıtada at koşturmasının sembolü olduğunu söyledi.

Eğitimci-Yazar Arif Kapar, 600 yıl hüküm süren Osmanlı‘nın bayrağındaki aç hilalin, üç kıtada at koşturmasının sembolü olduğunu söyledi.

    Kapar, Trabzon‘un Vakfıkebir Zafer Fen Dershanesi tarafından Tonya Belediyesi Ali Koç Kültür Merkezi‘nde düzenlenen konferansta, ‘Bilinmeyen Yönleriyle Osmanlı Tarihi‘ konulu bir konuşma yaptı. Kapar, Osmanlı devletinin kuruluşu ve padişahlarındaki maneviyatı, şehzadelerin eğitimi, askeri, vakıf, mimari anlayışı Osmanlı padişahlarındaki peygamber sevgisi, Osmanlı‘da adalet ve güvenlik anlayışı II. Abdulhamid kızıl sultan mı? Ulu Hakan mı? konuları üzerinde durdu.

    Osmanlı‘daki vakıf anlayışına da değinen Kapar, "Biz vakıf medeniyetiydik. Niçin Vakfıkebir derler ki? Kanuni‘nin anası Gülbahar Hatun Trabzon‘da yaşarken fırtınaya yakalanır. Çok büyük bir fırtınanın sonunda ‘Allah’ım der eğer sağ salim kıyıya çıkarsam nerede kıyıya çıkarsam orayı senin için vakfedeceğim‘ der. Gülbahar Hatun Vakfıkebir’de çıktığı için de bütün vakıf arazilerini vakfetmiştir." dedi.

    Kendisi lise yıllarında okurken hocalarının Osmanlının hiçbir iyi yanını kendilerine anlatmadığını dile getiren Kapar şöyle devam etti: “Ben İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü‘nü kazanınca Osmanlıcayı iki haftada öğrenip Osmanlının arşiv ve vesikalarını okumaya başlayınca başka bir Osmanlı karşıma çıktı ve düşüncelerim de 180 derece değişti. Osmanlıyı çok sevmeye başladım. Osmanlı insandı ve onun da elbette hataları vardı."

    Konferansa; Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Zafer Özel Eğitim AŞ Müdürü Salim Özaydın, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Berberoğlu, Şube Müdürleri, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Yakupoğlu, daire amirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.