İlköğretim öğrencilerine garip soru

İzmir Karşıyaka Emine Lahor İlköğretim Okulu'nda doldurulan 'öğrenci bilgi çizelgesi'nde öğrencilere, anne ve babalarının sağ olup olmadığı ve eğitim durumları gibi soruların yanı sıra Roman olup olmadıkları da soruldu

İlköğretim öğrencilerine garip soru
EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı imzasıyla İzmir Valiliği’ne yapılan başvuruda da, Roman vatandaşların çizelgeyi ayrımcı olarak değerlendirdiği ve bu soru nedeniyle çocuklarının ayrımcılığa uğrayacağı kaygısını taşıdıkları ifade edildi.

Başvuruda, “Herkes din, dil, renk, köken, cinsiyet, ekonomik ve sosyal durumlarına bakılmaksızın eşit haklara sahiptir. Demokratik toplum düzeninin birinci koşulu eşitliğin yasal olarak güvence altına alınmasıdır. Devletin her alandaki uygulamaları hiçbir ayrımcılığa yol açmayacak nitelikte olmalı, ‘ayrımcılık uygulanıyor’ duygusu ve algısı dahi yaratılmamalıdır. Bu kapsamda, söz konusu bilgilerin neden toplandığının açıklanması ve Roman yurttaşlara yönelik ayrımcılık içeren uygulamanın önlenmesi için tarafınıza başvuruyoruz” denildi.

‘Uygulamayı durdurun’ talebi
Başvuruda, uygulamanın Romanların yaşadığı bölgelere mahsus bir uygulama mı olduğu, bilgilerin ne amaçla sorulduğu, öğrencinin Roman olup olmadığına ilişkin bilgiye neden ihtiyaç duyulduğu soruları yöneltildi. Bilgilerin toplanmasının ardından ayrımcı tavır ve girişimlerin yaşanabilme olasılığının değerlendirilip değerlendirilmediği sorusuna da yer verilen başvuruda, uygulamanın bir an önce durdurulması talep edildi.