Rusya'ya ekonomi seferi

Rusya ve Türkiye ekonomilerinin aktörleri 11. Dönem KEK Toplantısı için Kazan'da buluştu. Gündemde ise enerji özelleştirmeleri ve potansiyel yatırım fırsatları var.

Rusya'ya ekonomi seferi
5 yılda 100 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmayı hedefleyen Rusya ve Türkiye, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem toplantılarına Tataristan'ın başkenti Kazan'da start verdi. Türkiye, toplantılara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, DEİK, TUSKON ve önde gelen iş adamları ile katılarak adeta çıkarma yaptı. Bakan Yıldız'ı Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minihanov havalimanında karşılarken bugün görüşmelere Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin de katılacak.

"AKTİF OLACAĞIZ"
Tataristan Cumhurbaşkanı Minihanov, Türkiye ile Tataristan'ın stratejik iki ortak ülke olduğunun altını çizerek, Rusya Türkiye ilişkilerine katkı sağlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti iletti. Türk iş adamlarının Tataristan'da önemli yatırımlarından dolayı duyduğu memnuniyeti aktaran Minihanov, Tatar şirketlerin de Türkiye'deki enerji özelleştirmelerine katılımını desteklediklerini ifade ederek, "Türkiye'de deneyimimiz oldu ama bunu sonuçlandıramadık. Şimdi Türk şirketlerin Tataristan'daki yatırımlarından tecrübe kazanıyoruz. Bizde Tataristan şirketlerinin özelleştirme konularına aktif konu olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

SEÇİN'İN KATKISI
Rusya Türkiye KEK toplantılarının Kazan'da gerçekleşmesinde Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in önemli katkısı olduğunun altını çizen Taner Yıldız da, "Türkiye Rusya ilişkilerinin bu denli gelişiminde Sn. Seçin'in çok katkısı vardır"dedi.

ERDOĞAN 15 MART'TA GELECEK
Temasların en önemli gündem maddeleri arasında Akkuyu nükleer santral projesi, Rus ve Kazak petrolünü Akdeniz'e taşıyacak Samsun-Ceyhan Petrol Boru hattı ve Türkiye ve Rusya arasında doğalgaz fiyat görüşmeleri var. Bu temaslar Başbakan Erdoğan'ın 15 Mart'ta planladığı Moskova gezisinde Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le görüşmeleri öncesi büyük önem taşıyor.

OTOMOTİVDE YATIRIM FIRSATI
Taner Yıldız Tataristan'da Türk şirketlerinin özellikle biracılık, ahşap ve şişe camı gibi konularda yatırımları olduğunu ve ülkede yeni yatırım imkânlarının da olduğunu belirterek, "Özellikle bundan sonra yatırımların otomotivde yoğunlaşacağı kanaatindeyim. Yan sanayide Tataristan ve Türkiye yatırımları ciddi sıçrama yaratabilir" dedi.