Eroğlu-Hristofyas Görüşmesi Sona Erdi Lefkoşa (A.A)

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun‘un, Kıbrıs müzakerelerinin son durumuna ilişkin bugün BM Güvenlik Konseyi‘ne gönderdiği değerlendirme raporunun ‘‘dengeli olduğunu‘‘ ifade ederek, ‘‘İlk bakışta, pek fazla şikayetçi olduğumuzu söyleyemeyiz. Bizi de tatmin eden, memnun eden hususlar var‘‘ dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas‘ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Eroğlu, görüşmenin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı ile bu başlık altında ‘‘vatandaşlık‘‘ konusunu ele aldıklarını, bu konulardaki detaylı görüşlerin 9 Mart Çarşamba günü yapılacak liderler görüşmesinde ortaya konulacağını söyledi.

Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda tarafların daha önce karşılıklı öneriler sunduğunu anımsatan Eroğlu, liderlerin özel temsilcileri Kudret Özersay ve Yorgos Yakavu‘nun çarşamba günü yaptıkları görüşmede bu önerileri tartıştığını, bugünkü görüşmede temsilcilerin tartıştığı konuların değerlendirildiğini kaydetti. Eroğlu, Hristofyas‘ın Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında ‘‘vatandaşlık‘‘ konusunu da gündeme getirdiğini belirtti.

Görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban‘ın Kıbrıs raporuyla ilgili herhangi bir yorumun yapılmadığını ifade eden Eroğlu, bugün daha çok görüşme için hazırlık yaptıklarını, raporu daha sonra detaylı değerlendireceklerini kaydetti. 

Eroğlu, Ban‘ın raporuyla ilgili şunları söyledi: ‘‘Kısaca baktığımızda, Genel Sekreter‘in bir dengeli davranışını görüyoruz. Biz şu an için, ilk bakışta, pek fazla şikayetçi olduğumuzu söyleyemeyiz. Bizi de tatmin eden, memnun eden hususlar vardır." 

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, detaylı açıklamayı ise raporu değerlendirdikten sonra yapacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA