Bakanlık Hes’İn Önünü Açtı

Çevre ve Orman Bakanlığı Rize’nin Çayeli İlçesi Çataldere Köyü’nde yapılması planlanan Uzundere 2 Hidroelektrik Santrali (HES) ve regülatörü ile Çataldere 2 ve 3 Regülatörleri için hazırlanan Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporları için olumlu karar verdi.

Rize’nin Çayeli İlçesi Çataldere Köyü’nde köy sakinleri ile enerji üretim firmaları arasında tartışmalara konu olan HES ve regülatör projeleri için Çevre ve Orman Bakanlığı hazırlanan ÇED raporu için olumlu karar açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ÇED gerekli değildir kararı ile yapımına başlanılan, Atabey Enerji Üretim firması tarafından yapılması planlanan ve toplam kurulu gücü 20,502 MW olan Uzundere 2 Regülatörü ve HES projesi, kurulu gücü 7,311 MW Çataldere I Regülatörü HES projesi, kurulu gücü 7,02 MW olan Çataldere II Regülatörü ve HES projesi; kurulu gücü 5,880 MW olan Çataldere III Regülatörü ve HES projeleri için yöre halkının “ÇED Gerekli Değildir Kararının iptali” istemi ile açtıkları davalar üzerine Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Çevreci gruplar ve yöre halkı, yürütmeyi durdurma kararına rağmen firmanın çalışmalarını sürdürdüğü gerekçesi ile bir çok eylem yapmıştı.Bu süre içerisinde projelerle ilgili ÇED raporu hazırlanarak bakanlığa sunuldu.

Söz konusu projelerle ilgili yargı süreci sürerken Çevre ve Orman Bakanlığı projelerle ilgili 24 Şubat 2011 tarihinde “Çevre Etki Değerlendirme Olumlu Kararı” verdi. Karar Rize Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü Ömer Şan, konuyla ilgili olarak bakanlık başta olmak üzere diğer sorumlular hakkında da dava açacaklarını söyledi. Şan yaptığı açıklamada, “Yargı süreci devam ederken alınan bu karar hukuksuzdur. Bakanlık başta olmak üzere tüm ilgililer hakkında dava açacağız” dedi.

Kaynak: İHA