Chp Heyeti Abd‘de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti Washington‘daki görüşmelerini Çarşamba günü tamamladı. Turkish Policy Center tarafından verilen resepsiyonda bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, tüm görüşmelerin ardından edindikleri izlenimi değerlendirdi.

Korutürk yaptığı açıklamada, "Türk hükümeti göreve başladığında yeniliklere açık ve böyle bir harekete yönelik olarak çok ümit vermişti diyorlar. Ancak şu anda gelmiş olduğumuz noktada bu ümitlerin gerçekleşmediğini gördük diyorlar. Hem iç politikada, hem dış politikada bir noktada hükümet ve bu bu nokta tereddütler uyandırıyor. Biz bunu takip ediyoruz ve anlamaya çalışıyoruz. Ama başlangıçca verdiği ümidi göremiyoruz diyorlar. Biz de kendi partimizin iç politika, dış politika ve ekonomi politikası

görüşlerini anlatıyoruz. O zaman da tabii, bizim de Türkiye‘nin yönetiminde bir alternatif olarak ortaya çıktığımızı anlamış oldukları izlenimi aldık" dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ise, her ne kadar uluslararası ilişkiler ön planda olsa da, toplumda kadının rolü ve kadına karşı uygulanan şiddetin de gündeme geldiğini belirtti ve "Kadın hakları ile ilgili Türkiye‘de ne yazık ki bir gerileme var. Bugüne kadar Türk kadınının görüntüsü çok daha ileriydi. Son yıllarda üzücü bir geriye gidiş var. Özellikle çalışma hayatına katılımda, siyasete katılımda ufak bir kıpırdanma var. Gerçi bu seçimlerden çok ümitliyim. Bütün partilerin bu konuda çok artış

yapabileceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda kadına uygulanan şiddet ve gerek aile içi uygulanan, gerekse çocuklara karşı uygulanan şiddette ciddi bir artış olduğunu belirten Bilgehan, "Bunu basının abartısı olarak almamak gerekiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok ciddiye alıyoruz. Yasal olarak yapılabilecekler var. Yani olan yasaları düzeltebiliriz, cezaları artırabiliriz, çok daha iyi uygulanmasını sağlayabiliriz. Ama tabii bir zihniyet değişikliği de şart. Zaten gerek bu konuların, gerekse insan hakları konularının partiler

üzeri olması lazım" dedi.

SANDIKLAR KADINLARA EMANET

Amerika Birleşik Devletleri ile bir kıyaslama yapan ve kadınların siyasete katılımının önemini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, "Siyasi temsil olarak biz Meclis‘te yüzde 9 oranında temsil ediliyoruz. Ama Amerika‘da da bu oran yüzde 17. Yani o da çok yüksek değil. Avurpa‘dan çok daha düşük" dedi.

Aynı zamanda CHP‘ye aday olarak geçmişe nazaran çok daha fazla kadının başvurduğunu belirten Bilgehan, "Bu da tabii kadınların CHP‘ye çok daha fazla güvendiğini ve daha fzala rol almak istediğini gösteriyor. Sadece milletvekili olarak değil, gönüllü olarak da çalıyşan ve bize yardım etmek isteyen pek çok arkadışımız var. Ve biz onlara sandıkları emanet edeceğiz. Çünkü Amerika‘da da gördüğümüz böyle bir endişe var. Bu da çok, çok üzücü tabii" ifadelerini kullandı.

10 yıldır bu işlerin içinde olduğunu belirten Bilgehan, "Hiçbir zaman bize bu soru sorulmazdı. Seçim güvenliğinden emin misiniz? Biz, seçim güvenliğinden emin olmak için sandıkları kadınlara emanet etmeye karar verdik. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Eğitim sürüyor ve birçok kadın bunda yer aldı. Eğer elektrikler kesilirse, ya da bir aksilik olursa, lütfen sandıkların üzerine oturun uyarısını da yaptık" dedi.

Kaynak: İHA