Büyükşehir Belediyesi Ortadoğu Paneli Düzenledi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ortadoğu‘ panelinde; Tunus, Mısır, Libya ve Bahreyn‘deki gelişmeler tartışıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Etkinliklerin dün akşamki bölümünde bir panel düzenlendi. ‘Ortadoğu‘daki Gelişmelerin Işığında İslam ve Demokrasi‘ isimli panele; Yazar Alev Erkilet, SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnat, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Bezci ve Yrd. Doç. Dr. Ali Balcı konuşmacı olarak katıldı. Gerçekleştirilen panelde, Tunus, Mısır, Libya ve Bahreyn‘deki gelişmeler tartışıldı. Panelde ilk konuşmayı Alev Erkilet yaptı. Ortaoğu‘daki gelişmelerin batıdan bağımsız değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Alev Erkilet, “Ortadoğu senelerdir olduğu gibi yine çok hareketli. Fakat, ben, şuan Ortadoğu‘da yaşanan gelişmelerin kendiliğinden gelişen olaylar olduğu konusunda çok emin değilim. Bu gelişmeleri batıdan bağımsız yorumlamamak gerekir. Batının sömürgeci geçmişi mutlaka irdelenmelidir. Bu ülkelerde yaşananlara direk olarak devrimdir diyemiyorum. Demokrasi talepleri maalesef özgürlüklerden soyutlanarak gündeme getiriliyor” dedi.

Doç. Dr. Kemal İnat ise, Erkilet‘in aksine Ortadoğu‘daki gelişmelerin kendiliğinden gelişen hareketler olduğunu söyledi. Kemal İnat, “Tarihsel olarak baktığımızda konuştuğumuz ülkelere dış güçlerin müdahalesi olmuştur. Fakat şuan Ortadoğu‘da yaşanan gelişmeler kendiliğinden gelişen hareketlerdir. Ortadoğu insanı artık özgürlük istiyor” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Bezci, Ortadoğu‘da gecikmiş bir demokrasi dalgası gerçekleştirildiğini söyledi. Panelin oturum başkanlığını yapan Ali Balcı ise, Türkiye‘nin izlediği dış politika hakkında yorumlar yaptı. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, konuşmacılara, üzeri işlemeli çini bir tabak hediye etti.

Kaynak: İHA