Karar benim için sürpriz oldu

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, Ergenekon davasına bakan özel yetkili savcı Zekeriya Öz hakkında sürpriz bir karar verdi. Başsavcı Vekilliği'ne getirilen Öz'ün 'özel yetkileri' kaldırıldı. Eğer ayrıca bir yetki kararnamesi çıkarılmazsa Öz bundan böyle Ergenekon Davası'na bakamayacak.

Karar benim için sürpriz oldu
“Ergenekon” soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu. Savcı Öz, "Benim için sürpriz oldu" dedi. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesinin adli yargı kararnamesi yayınlandı.

128 hakim ve savcının görev yerini değiştiren kararname ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları, Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ise İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak da İstanbul Başsavcı Vekilli oldu.

ÖZ: BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Böyle bir atama beklemediğini belireten Savcı Öz, “Karar benim için sürpriz oldu. Şahsımla ilgisi yok kişiselleştirmenin mantığı yok” dedi.

BİR SAVCI GİDER BİRİ GELİR

Zekeriya Öz'ün yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı görevine getirilen Çolakkadı, " Öz gitti Ergenekon bitti diye bir şey yok. Terfi yada görevden alma tartışmalarına katılmıyorum. Soruşturma kişiye bağlı değil, devlette devamlılık esastır. Bir savcı gider biri gelir" dedi.


İLK TEPKİ BEKİR BOZDAĞ'DAN

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün HSYK kararnamesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Velliği'ne getirilmesi ile ilgili Ak Parti cephesinden ilk açıklama geldi.

Ak Partili Bekir Bozdağ, "Savcı Öz'ün rızası olmadan yapıldıysa doğru olmamıştır. Savcıların talebi olmadan değişiklik yanlış olmuştur." dedi. Bozdağ, devam eden davada savcı değişiminin süreci olumsuz etkileyeceğini ifade eden Bozdağ, HSYK elinde olan yetkiyi doğru kullanmamıştır. Devam eden kovuşturma ve soruşturma sürecini olumsuz etkileyebilir. Mahkeme kararlarının üzerine şaibe düşebilir. Yargılama sürecinde HSYK'nın tasarrufta bulunma yetkisi yoktur." dedi.

Savcı Zekeriya Öz'e yeni bir görev verilmesi ve özel yetkilerinin alınacak olması, Öz'ün yetkilerinin azaltıldığı yorumlarına neden oldu.

ERGENEKON'A YENİ SAVCI ATANACAK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Ergenekon savcılarının da aralarında olduğu hakim ve savcıların görev değişikliğini ''Arkadaşlar terfi etti. Soruşturmayla ilgisi yok'' açıklamasında bulundu.

''Ergenekon davası sekteye uğramayacaktır, yeni savcı görevlendirilecektir'' diyen Okur, ayrıca özel yetkinin kıdemli olduğu için Fikret Seçen'e verildiğini belirtti. Okur, Ergenekon Davası'na yeni savcıyı İstnabul Cumhuriyet Başsavcısı'nın belirleyeceğini de vurguladı.

HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de atamaların Ergenekon soruşturmasını etkilemeyeceğini söyledi.

CEMİL ÇİÇEK: SÜREÇ DEVAM EDER


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Öz'ün yerine getirilen savcıların da hukuki süreci yürüteceğini söyledi.

KUZU: KİMİ UYGULAMALARIN ETKİSİ OLABİLİR

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün, yetkilerinin elinden alınmasını değerlendirirken, devam eden bir davada konuya hâkim olan bir savcının görev değişikliğinin davaya zarar vermediği sürece mesele olmadığını söyledi. Kuzu, “Çok büyük dosyalar bunlar. Binlerce sayfalık, deliler çok, son uygulamaların etkisi ile olmuş olabilir. Arkasında nasıl bir sebep var, arka planında ne var onu göremiyorum” dedi.