Muhalefetten yaylım ateşi

Hükümetin Meclis'ten "Kanun Hükmünde Kararname" çıkarma yetkisi talep etmesi, siyasetin gündemini hareketlendirdi.

Muhalefetten yaylım ateşi
Hükümet yetki talebinde seçim öncesi ve sonrasındaki kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli yürümesini gerekçe gösterirken, iktidarın bu talebi, muhalefetin tepkisine neden oldu. Çiçek: Yeni Dönemde Devlet Bakanlığı Sayısı Düşürülecek Hükümet, seçimlere sayılı günler kala, Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak için Meclis’e başvurdu.

Meclis’e sunulan tasarıyla, halen Devlet Bakanlığı eliyle yürütülen pek çok hizmet, kurulacak icracı bakanlıklara devredilebilecek. Hükümetin yetki talebine ilişkin ayrıntıları, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek açıkladı. Cemil Çiçek, tasarı kapsamında devlet bakanlığı sayısının 8’den 4’e indirilmesinin planlandığını söyledi. Çiçek, ayrıca seçim öncesinde ve sonrasında kamu hizmetlerinde oluşacak zaman ve iş kaybının da önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.

Ancak hükümetin bu talebi muhalefetin eleştirisine neden oldu.

"Bu, Parlamentoyu Bypass Etmektir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Kanun Hükmünde Kararname çıkarma talebini eleştirdi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Kendisini parlamento yerine koyacak, nasıl yasa çıkaracak muhalefetsiz? Bir sabah uyanacağız yeni kanun, bu nasıl anlayış?... Kanun hükmünde kararname yetkisi istemek parlamentoyu bypass etmektir"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, tepkisini "Milletin vermediği yetkiyi nereden alıyorsun? Hele bir versin de öyle kullan" şeklinde dile getirdi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, hükümetin talebini şöyle değerlendirdi: "Demokrasiyle bağdaşır yanı yok, meclis engel olmalı" "Muhalefetin Görevi Eleştirmek" Muhalefetin eleştirilerine cevap Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den geldi. Eker, "Muhalefetin görevi eleştirmektir, o zaten eleştirir. Biz ’muhalefet eleştirecek’ diye sadece ona odaklanırsak, hiçbir şey yapmamamız lazım" dedi. Perşembe Günü Görüşülecek Hükümeti 6 ay süreyle yetkilendirecek Kanun Hükmünde Kararname çıkarma tasarısı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Perşembe günü görüşülmeye başlanacak.