Erdoğan: Yargının işine karışamayız

İngiltere'ye ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Başbakan Erdoğan gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Yargının işine karışamayız
Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan : İşbirliğimizi daha da derinleştireceğine geliştireceğine inanıyorum. Türkiye ile İngiltere arasında ticari, kültürel, askeri ve sosyal alanlarda mevcut ilişkiler, karşılıklı üst düzey ilişkilerle ivme kazandı.

Ziyaretim esnasında Kraliçe Elizabeth ile de görüşeceğim. Yapacağım görüşmelerde Türkiye İngiltere ikili ilişkilerini Kıbrıs ve bu arada G-20 Kuzey Afrika ile Ortadoğu'da meydana gelen son dönem bölgesel ve ulusal konuları da değerlendirme fırsatımız olacak. Libya'dan yapılan tahliyeler sırasında da İngiltere ile yakın bir işbirliği içinde olduk ve İngiltere vatandaşlarının Libya'dan tahliyesine yardımcı olduk. Amacımız bölgenin en kısa sürede güven ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunmaktır. Bilindiği üzere İngiltere Türkiye'Nin AB üyeliği sürecinde bugüne kadar desteğini sürekli yanımızda gördüğümüz bir ülke. Bu destekten dolayı müteşekkiliz. İngiltere'den temel isteğimiz öncü ve yönlendirici bir rol üstlenmesidir. Sürece ivme kazandırmanın artık zamanı gelmiştir. Bu noktada İngiltere'nin katkısı son derece önem arz ediyor. Kıbrıs müzakerelerinin sonsuza dek sürüncemede kalması kabul edilemez. Daha fazla zaman kaybetmeden adadaki iki taraf ve garantörlerin katılımı ile yüksek düzeyli bir toplantının kaydedilmesi açısından çok önemlidir.

Türkiye ile ingiltere arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve geliştirilmesine verdiğimiz desteği bizzat teyit etme fırsatı bulacağız. Gerçekleştirilecek konferans ve forumun iki ülke arasındaki, çeşitli sektörlerde yeni işbirlikleri sunacağına inanıyorum. Ben katılımlarınızdan dolayı da teşekkür ediyorum.

SORULAR

Bugün HSYK'nın kararnamesi doğrultusunda 3 yıllık devam eden Ergenekon soruşturmasının savcısı değişti. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Konu bildiğiniz gibi yürütmenin konusu değil. Konu şuanda yasamanın konusu da değil. Konu HSYK'nın bir konusudur. Şunu çok açık net bilmeliyiz. Bu ülke bir hukuk devletidir. Eğer hukuk devletinin içerisinde Anayasa'nın belirlemiş olduğu görevleri hepimiz yürütürsek hiçbir mesele kalmaz. Ben yargının işine karışamam yarg da benim işime karışmamalı. Benim arkadaşlarımdan kim bu tür bir yorumyapmış onu bilemem. Eğer yapmışsa yanlış yapmış. Gecikmiş adalet adalet değildir bunu hep söylüyoruz. Bir an önce bu adımların atılması gerekiyor diyoruz. Niçin Yargıtay'da Danıştay'da çalışanların, dairelerin arttırılması konusunda biz görevimii yaptık. Bundan sonra yine orada da yargı görevini yapacaktır. Yeterli eleman sayısı vardır, daireler arttırılmıştır artık üst yargıda böyle gecikmelerde de olmayacaktır. Bu tutukluluk süreçleri uzamaz. Daha kısa sürede biter bu bizim hep temennimizdir, arzumuzdur. Bunun daha ötesine gitmek bizim görev alanımız değil.

HÜKÜMETİN MECLİS'TEN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ TALEBİ VAR. GEÇTİĞİMİZ YAŞ TOPLANTISINDA BAZI SIKINTILAR YAŞANMIŞTI. TSK'DA BİR DEĞİŞİKLİK ÖN GÖRÜYOR MUSUNUZ?


Bizim burada kanun kuvvetinde bir kararname talebimiz kendi dönemimizde bir ilktir. Bu çok partili siyasi dönemde de 29. olsa gerek. Bugüne kadar bu devamlı yapılmış. Her iktidar bu tür ihtiyaca binaen daha seri çalışabilmek için bu tür yetkileri almışlar. Bizimki de ağırlıklı olarak detaylı olarak söyleyemem ama Anaysa'nın bizlere tandığı yetki dairesinde burada ağırlıklı Devlet Bakanlık'larını icracı bakanlığa dönüştürme gibi Başbakan Yardımcıları dışında bir adım atalım diyoruz ki artık kendi bütçesi olan ve ne yaptığı bilinen, Bakanlar Kurulu sayısının da azaldığı bir kabineyi ülkemizde hedefleyelim istedik. Bunun adımını şimdi atmazsak 12 Haziran sonrasında yeni oluşacak kabinede sorunlar oluşacaktır. Bizler yeni dönemin ustalık dönemi olduğunu belirtmiştim. Şimdi çıraklık ve kalfalık tecrübesi sonrası böyle bir adım atılması gerektiğini gördük.

TSK'daki düzenleme noktasında şuanda metni tam bilemiyorum. Komisyon'da görüşülecek orada gerekli olan mutabakat naslı sağlanır bilemiyorum. O mutabakata göre bu yetkiyi de talep edeceğiz. Ancak bu illa olacak diye birşey yok.
Kaynak: İHA