Bakan Güneş: Her Kayıp Çocuk İçin Aynı Hassasiyeti Gösteriyoruz

İçişleri Bakanı Osman Güneş, sadece Kayseri’deki kayıp üç çocuk için değil benzeri her olayla ilgili aynı hassasiyeti gösterdiklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Osman Güneş, sadece Kayseri’deki kayıp üç çocuk için değil benzeri her olayla ilgili aynı hassasiyeti gösterdiklerini söyledi.

Güneş, Adana’da seçim güvenliği toplantısı öncesinde Vali İlhan Atış’ı ziyaret etti. Burada, gazetecilerin Kayseri’de kayıp üç çocuğunun kurulan özel ekiplerle bulunması sonrasında benzer durumdaki diğer ailelerin de büyük beklenti içerisine girdiğine ilişkin soruyu cevaplayan Güneş, kamuoyunda oluşan algıya dair endişelerini dile getirdi.

Kamuoyunda güvenlik güçlerinin sadece belli olaylara odaklanıp diğerlerini ihmal ettiği gibi bir algının yanlış olduğunun altını çizen Güneş, şöyle devam etti: “Bilinmesini özellikle arzu ediyorum ki; bu tür her olay karşısında uzman güvenlik birimlerimiz aynı hassasiyeti göstermektedir. Hepsinin peşine düşüyor. Hiçbir konuda hiçbir dosya kapatılmamaktadır. Ama tür konular da sonuca ulaşmak zaman alıyor. Çok zor bir iştir. Bir mensubumuzun yaklaşımı ile ‘koskoca bir pirinç çuvalı içerisinde beyaz bir taş aramaya benzer.’ Dolayısı ile Kayseri’deki sonuca üzüldük. Üç tane evladımız gitti. Anaların, hepimizin yüreği yandı. Ama hamdolsun olayı aydınlattık. Failini bulduk. Bilinsin ki her kayıp olayı ile aynı hassasiyet gösteriliyor.”

Merkezde birçok özel ekiplerinin bulunduğunu ifade eden Güneş, uzman ekiplerin önünde geçmişte benzer şekilde kaybolmuş vatandaşların dosyalarını hassasiyetle tetkik ettiğini belirtti. Olayların peşini bırakmadıklarını anlatan Güneş, “İnşallah bundan sonra da Kayseri gibi sırayla bakılan bu kayıpların tamamı mümkün olduğu kadar en kısa sürede aydınlatılır. Amacımız budur. Kısa sürede failler bulunur, adalete teslim edilir. Bir anlamda güvenlik birimlerimiz de görevini yapmış olur. Sadece hassasiyetimiz Kayseri ile ilgili değil; her olayla alakalıdır. Her olay bizim için önemlidir ve önümüzdedir. Arkadaşlarımız bunları aydınlatmak için çabalıyordur.”dedi.

GERİYE DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL

Kayseri’de üç çocuğu öldüren zanlıyla ilgili gündeme getirilen ‘idamın geri getirilmesi’ konusundaki bir soruyu ise Güneş, Türkiye’de idam cezasının Avrupa Birliği (AB) müktesebatıyla ilgili kaldırıldığını hatırlattı.

Güneş, “Şimdi Türkiye’nin herhalde geri dönmesi mümkün değildir. Belki vicdanlarımız farklı şeyler söyleyebilir; ama bir de hukuk ve ülkenin aldığı bir mesafe var. Bundan da geriye dönüş olması herhalde mümkün olmaz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Adana ve çevre ilerlideki yöneticilerin katılımıyla seçim güvenliğiyle ilgili bir araya geleceklerini ifade eden Bakan Güneş, Türkiye’nin seçim sürecine girdiğini kaydetti. Anayasaya göre seçim süreci boyunca İçişleri Bakanlığı görevini ifa etmek üzere atandığını belirten Güneş “Seçimlerin huzur ve güven içerisinde gerçekleşmesi için bir dizi toplantılar düzenledik. İlkini bugün Adana da yapıyoruz. Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve bakanlıktan çok sayıda çalışma arkadaşım bu toplantıya katılıyor. Valililerimizle birlikte bu süreçte alınması gereken tedbirleri değerlendireceğiz. İhtiyaçları varsa onları giderip onlarla alakalı istişareler yapacağız.” diye konuştu.

Bu toplantıların diğer illerde devam edeceğine işaret eden Güneş, Adana dahil 9 merkezde tüm illeri kapsayacak şekilde söz konusu organizasyonları gerçekleştireceklerini söyledi.

Güneş, şunları söyledi: “Önümüzdeki gün ve haftalar bir bir gerçekleştireceğimiz toplantılarla amacımız vatandaşın huzur içerisinde hiç bir şeyden çekinmeden hür iradelerini sandığa yansıtmasını sağlamaktır. Bunun için güvenli bir ortam oluşturmaktır. Bu anlamda YSK ve il, ilçe seçim kurumlarına destek olmaktır. Bunu gerçekleştirmek üzere yola çıktık. İnşallah salimen bu seçimi geçiririz. Ve ülkemiz hayırlıca yoluna devam eder.”

Bakan Güneş, HSYK’nın Ergenekon davasına bakan savcıların görev yerine değiştirmesine yönelik bir soruyu ise, “Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasası ve Anayasal kurumları var. Yargıda bağımsız bir anayasal kurumumuzdur. O kendi sistemi içerisinde kararlar almış. İçişleri Bakanı olarak bu tür kararları, o tür tasarrufları değerlendirmem doğru bir şey olmaz. HSYK yasal çerçeve içinde kendisine tanınan yetkiyi kullanmış. Böyle bir tasarrufta bulunmuştur. Bunun farklı bakılacak bir tarafı yoktur.” cevabını verdi.

Vali İlhan Atış ise günün anısına Güneş’e üzeri işlemeli bir vazo hediye etti.