Adana‘daki Trafik Sorunu

Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, kentte trafik alanında yaşanan sorunların aşılabilmesi noktasında ilgili tüm kurum ve kuruluşların ortak hareket etmesi gerektiğini, bu noktada da yeni bir yapılanmanın şart olduğunu vurguladı.

Adana Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplandı. Seyhan Oteli‘nde gerçekleştirilen oturuma; Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz‘ın yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı. Moderatörlüğünü Kent Konseyi Genel Sekreteri Fevzi Acep‘in üstlenmiş olduğu toplantıda kent ulaşımında yaşanan sorun ve sıkıntılar masaya yatırıldı. Burada konuşan Vali Atış, kente ilk defa gelen bir yabancının, D-400 Karayolu‘nun Mersin girişinden başlayıp, Ceyhan çıkışına kadar olan bölümdeki tabloya baktığında; Adana‘ya değil de sanki Anadolu‘da herhangi bir kasabaya gelmiş düşüncesine kapıldığını anlattı. Atış, “Bu çirkin görüntünün ortadan kalkması bir zorunluluktur. Bu noktada gerekli çalışmalar zaman kaybedilmeksizin yapılmalıdır” dedi.

“YENİ YOL VE ARTERLER AÇMAK ÇÖZÜM DEĞİL. YENİ YAPILANMA ŞART”

Bugün gelinen noktada Adana genelinde toplam 5 bin 265 toplu taşıma aracının trafikte aktif olduğuna işaret eden Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise, her ne kadar kent merkezinin 5 ayrı ilçeye bölünmesine rağmen, tek bir ilçe varmış gibi bir çalışma içinde olunduğunu ve yeni bir yapılanmanın da şart olduğunu savundu. Aldırmaz, “Yeni yol ve arterler açmak artık çözüm değil. Birlik ve beraberlik içine girip, ortak hareket edersek çözemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmaz. Bizim öncelikli olarak yapmamız gereken şey; plan eksikliğini gidermek olmalı. En çok sermaye bizde ancak en çok işsiz de yine bizde. Resmi kurumlar ve cazibe merkezleri, nüfusun yoğun olduğu yerlerde bulunsaydı; D-400 Karayolu‘ndaki alt geçidi yapmaya da gerek kalmazdı” diye konuştu.

“MALİYE, SGK VE TAPU DAİRESİ BAŞKA YERE TAŞINIRSI SORUN ÇÖZÜLÜR”

Başta Maliye olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu ve Tapu Dairesi‘nin bugünkü bulundukları mevcut bölgeden bir başka noktaya taşınması halinde trafiğin rahatlayacağı görüşünü de dile getiren Aldırmaz, Metro‘nun da Çukurova Üniversitesi‘nin içinden geçmesinden yana olduklarını ancak bu görüşlerine, Metro‘nun bölgedeki mevcut güzellikleri bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıldığı, ancak talep ve istekleri de göz önünde bulundurarak, Metro‘yu bölgeden geçirmekte de kararlı olduklarının altını çizdi. Bir ülkenin refahının, milli gelirleriyle değil, ‘marka şehirler‘ ile ölçüldüğünü ifade eden Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana‘nın bir ‘marka şehir‘ olduğu söylenemeyeceğini savundu. Öztürk, kentte sürekli imar planı değişikliği yapıldığına dikkat çekerek, mecliste görüşülen 380 maddeninse yaklaşık 180‘ini imar değişikliklerinin oluşturduğunu hatırlattı.

“AVRUPA‘DAKİ GİBİ ADANA‘DA DA ‘BİSİKLET YOLU‘ YAPILABİLİR”

ABD‘de ‘İmar Yasası‘nın değişmediğini ancak Türkiye‘de durumun çok farklı olduğunu anlatan Öztürk, “Biz de imar her an değişebiliyor. Buna Anayasa gibi bir karar alarak son vermemiz gerekiyor. Bu duruma bir son verebilmek için açık söylemek gerekirse biz de pek bir şey yapmadık. Ama artık yapmak zorundayız. El ele vererek, çözüm yolu da bulabiliriz” diye konuştu. Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, tıpkı Avrupa‘da olduğu gibi Adana‘da ‘bisiklet yolu‘ yapılması ve bunun da sisteme dahil edilmesi önerisinde bulunarak, projenin hayata geçirilmesi halinde insanların ulaşımda toplu taşıma yerine bisikleti tercih edebileceği görüşünü toplantıya katılanlarla paylaştı.

“ADANA‘DAKİ ALT GEÇİTLER BİLE ‘KAÇAK YAPI‘ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Erbek, insanların bisiklete binmeye özendirilmesinin yanında sağlıklı planlama ve çalışma yapılması halinde Adana‘nın trafik sorununun da çözüme kavuşturulmuş olacağını söyledi. Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya da, kentteki toplu taşıma hizmetlerinin yeteri kadar iyi olmadığını ifade ederek, “Alt geçitler bile imar planı dışında kaçak yapı olarak görünüyor. Trafik sıkışıklığının giderilmesi için yol genişleme çalışmalarının yapılması lazım. Tüm bunların yanında Tepebağ‘daki kaldırım işgaline son verilmeli” ifadesini kullandı. Adana‘nın bir ‘Trafik Master Planı‘ dahi bulunmadığına işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Bakır, bu nedenle kent trafiğinin oldukça karışık olduğunu savundu.

“TARİHİ BÖLGELERE YÖNELİK OLARAK ‘KÜLTÜR TRAMVAYI‘ DÜZENLENSİN”

Bakır, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Adana‘ya yeterli olmayan Metro‘ya düzenleme yapılması gerekiyor. Ne olursa olsun Metro üniversiteye ulaştırılmalı. Kavşak ve alt geçitler çağdaş bir kenti yansıtmıyor." Altınoran Düşünce Platformu Başkanı Haluk Uygur ise, Adana‘nın tarihi ve kültürel bölgelerine yönelik olarak; ‘kültür tramvayı‘ oluşturulması önerisini gündeme taşırken, söz konusu tramvayın ‘Küçüksaat-Büyüksaat-Tepebağ‘ güzergahını izleyebileceğini, bunun da kentin imajını değiştireceği gibi turizme de önemli bir katkı sunacağını söyledi. Öte yandan, ‘YİK Toplantısı‘nda ortaya konulan tespit ve önerilerin, Kent Konseyi‘nce bir rapor haline getirilerek, Konsey Yürütme Kurulu ve Genel Kurulu‘nda görüşülerek, tavsiye kararına dönüştürüleceği belirtildi.

Kaynak: İHA