170 yeni modelle Cenevre çıkarması

Bu yıl 81. kez düzenlenecek Cenevre Otomobil Fuarı'nda 170 yenilik ilk kez tanıtılırken, bunların 40'ını tamamen çevreci modeller oluşturuyor.

170 yeni modelle Cenevre çıkarması
Avrupa’nın en eski ve önemli otomobil etkinliklerinden biri olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 81. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 3-13 Mart tarihleri arasında halka açık olacak fuar, kriz sonrasında otomotiv dünyasında taşların büyük ölçüde yerine oturduğunun da kanıtı olacak.

Geçen yıl 100 yeniliğin sergilendiği fuarda, bu yıl yaklaşık 170 yeni modelin dünya ve Avrupa lansmanları gerçekleştirilecek. Kriz sonrasında patlama yaşanan Çin’in yanı sıra iyileşme gözlenen Amerikan pazarını dikkate alan firmalar, bu yıl lüks ve sportif yeniliklerin sayısını artırırken, diğer yandan da fuarda adeta bir “yeşil devrim” gerçekleşecek. Nitekim sözünü ettiğimiz 170 modelin 40’ı, üretilen ya da üretimine başlanacak tamamen çevreci modellerden oluşacak. Bu otomobiller için salon sayısı bu yıl ikiye çıkarıldı.

Markalar kabuk değiştiriyor

İsviçre’nin Cenevre kentindeki fuara bu yıl 30 ülkeden 260 katılımcı olurken, 700 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Sektörün, krizin etkilerinden büyük ölçüde arındığının göstergesi de olacak fuarda, bazı markalar sadece model yeniliklerini tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda “kabuk değişimi” geçirdiklerini de gösterecekler. Nitekim Skoda, yenilediği logosunu ve tasarım anlayışını, BMW çevreci araçlara yönelik yeni markasını lanse edecek. Fiat ise Chrysler ile yaptığı evliliğin ürünlerini Lancia markası altında sergileyecek. Zira Fiat, Dodge’tan aldığı Freemont modelini de yine bu fuarda gösteriyor olacak.

Lüks ve sportiften ödün yok

Fuarda lüks ve sportif model yenilikleri yine ilgi çekecek. Ferrari, yeni dört kişilik ve dört tekerlekten çekişli “FF” modelini tanıtmaya hazırlanırken Volkswagen kanatları altındaki Lamborghini, 700 HP ile markanın en güçlü yeniliği olacak Aventador’u getirecek. İngiliz Aston Martin’deyse yeni “Virage” var. İngiliz Bentley ise, yeni modelden çok yeni deri aksesuvarlarını odak noktası haline getireceğini açıkladı.

Üreticiler bir yandan lüks modeller geliştirirken diğer yandan da çevreci kaygıları bir kenara bırakmamış. El yapımı süper lüks modelleriyle bilinen Rolls Royce, 102EX elektrikli konseptini sergileyeceğini bildirdi. Porsche, Cayenne’in ardından Panamera’nın hibridini, Range Rover da, şarj edilebilen ve dizel motora da sahip hibrid “Sport” modelini gösterecek.

Yerliler yine sahnede

Cenevre Fuarı, bu yıl da Türkiye’de üretilen ya da “üretilmesi planlanan” modellere ev sahipliği yapacak. Nitekim yeni üretimine başlanan Renault Fluence Z.E, Bursalı Doblo ve Fiorino’nun yeni “MyLife” özel serisi, Gölcük’te üretilen Ford Transit Connect modelleri, şimdiden orada olacağını öğrendiğimiz araçlar arasında.

Bu yılki fuarda Brightwell Holding Yönetim Grubu Başkanı Alphan Manas’ın öncülüğünde B Plus ve Orhan Holding ortaklığıyla satın alınan Fransız Synergethic şirketinin ürünü olan ve ileriki dönemde Türkiye’de üretilmesinin planlandığı söylenen üç tekerlekli, elektrikli “Tilter” da, bu fuarda ilk kez gözler önüne çıkacak.