Vali Karaloğlu‘ndan Sınır Kapısı Müjdesi

Van Valisi Münir Karaloğlu, sınır bölgesinde yaşayan vatandaşların açılmasını yıllardır beklediği Kapıköy-Razi Sınır Kapısı‘nın 15 Nisan‘da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı‘nın da katılacağı resmi bir törenle transit taşımacılığa açılacağı müjdesini verdi.

Vali Karaloğlu, beraberinde AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Yardımcısı Nurullah Ertaş, Saray Kaymakamı Ayşe Şeyda Çağlar, Saray Belediye Başkanı Ünal Özarslaner, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Karayolları 11. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, Bayındırlık ve İskan Müdürü Mehmet Taha Al ve gümrük yetkilileriyle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı‘nda incelemelerde bulundu. 27 Ocak‘ta Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı‘nın Yardımcısı Ali Aga Muhammedi‘nin ortaklaşa imzaladıkları protokol gereği Türk tarafından yapılması istenen hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, 5 Nisan tarihine kadar çalışmaların tamamlanmasını istedi. Belirtilen tarihte bir aksama olmaması için de gerekirse 24 saat çalışılması talimatını veren Karaloğlu, daha sonra sınırı geçerek karşı taraftaki çalışmaları yerinde incelemek üzere Tahran‘dan gelen İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Yolcu ve Yük Taşımacılığı Genel Müdürü Seid Abdullahi ile bir görüşme yaptı.

Vali Karaloğlu, görüşmede Abdullahi‘ye 27 Ocak tarihinde Türk ve İran yetkililerin kapının açılmasıyla ilgili protokole yansıtılan eksikliklerin 15 Nisan‘a kadar bitirilmesini hatırlattı. Sınır kapısında ticaret yapmak için gelen esnaf ve tacirlerle de görüşen Karaloğlu, İran‘dan getirilen karpuz, kivi ve karalahana yüklü kamyonları görünce de memnuniyetini dile getirdi.

Daha sonra sınırda devam eden hazırlıklarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, ocak ayında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı‘nın Yardımcısı Ali Aga Muhammedi arasında Van‘da imzalanan protokolün gereğini yaptıklarını anımsatarak, Türk tarafındaki çalışmaların 5 Nisan‘da tamamlanacağını bildirdi. 15 Nisan‘da sınır kapısının transit taşımacılığa açılacağı müjdesini veren Karaloğlu, "Biz arzu ediyoruz ki İran tarafı da 15 Nisan‘a kadar yapılacakları yetiştirsin ve o tarihte Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı Bey de burada olacak. Geçen hafta kendisiyle Ankara‘da bir görüşme yaptım. 15 Nisan‘da İran tarafından da bir bakanın gelmesini ve kapının açılışını coşkulu bir şekilde yapmak istiyoruz. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Türk tarafındaki çalışmalar 5 Nisan itibariyle tamamlanarak kapımız açılışa hazır hale gelecek. Biz sadece 15 Nisan‘daki resmi tarihi beklemiş olacağız" dedi.

"VATANDAŞIMIZIN LEGAL YOLLARDAN EKMEK YESİN İSTİYORUZ"

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı‘nın açılmasının iki taraf halkı için de önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Kapının açılması hem Türk tarafında bulunan Van, Özalp-Saray bölgesi için hem de İran tarafındaki Hoy, Razi ve Kotur bölgesi için çok önemli bir gelişme olacak. Bu kapıdan vatandaşlarımızın legal ticaret yapma şansları artacak. Kapıda şu anda yük getiren kamyonlar var. Sınır ticaretimiz son derece hareketli. İran tarafından karpuz, kivi, kırmızılahana türü sebze ve meyveler geliyor. Biz arzu ediyoruz ki bu görüntüler bölgede çoğalsın. Daha çok insan burada alışveriş yapsın, daha çok insanımız buradan ekmek yesin istiyoruz. Bütün çabamız bütün gayretimiz onun için. 15 Nisan‘ı burada bir bayram, bir düğün olarak kutlamak istiyoruz. Hem Türk halkı hem de İran halkı burada kardeşçe bu kapıyı açar ve iki taraf halkı da buradan para kazanır diye temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

ESNAFLARDAN VALİ KARALOĞLU‘NA TEŞEKKÜR

Vali Karaloğlu‘nun sınır kapısında yaptığı incelemeyi heyecanla gözlemleyen esnaf ve kamyon şoförleri de, 15 Nisan‘ı heyecanla beklediklerini dile getirdi. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı‘nın açılması için çaba sarf eden Vali Münir Karaloğlu‘na teşekkür eden esnaflar, kapının açılmasıyla birlikte yıllardır çektikleri sıkıntıların 15 Nisan‘dan itibaren sona ereceği ümidini taşıdıklarını dile getirdiler.

Kaynak: İHA