Seçmen Listeleri Yarın Askıdan İniyor

Türkiye‘de 12 Haziran‘da yapılacak genel seçim öncesi, 18 Mart’ta askıya çıkan seçmen listeleri yarın (31 Mart) kaldırılacak. İsmini kontrol etmeyen seçmenlerin, yarın mesai saati bitimine kadar muhtarlıklara gitmesi gerekiyor.

Türkiye‘de 12 Haziran‘da yapılacak genel seçim öncesi, 18 Mart’ta askıya çıkan seçmen listeleri yarın (31 Mart) kaldırılacak. İsmini kontrol etmeyen seçmenlerin, yarın mesai saati bitimine kadar muhtarlıklara gitmesi gerekiyor.



Haziran‘da yapılacak genel seçimler için 18 Mart Cuma günü muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen listeleri, yarın mesai saati bitiminde kaldırılacak. Mahalle muhtarındaki seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenler, önce nüfus müdürlüğüne, ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK)‘na gidip kaydını yaptırmak zorunda. Aksi takdirde listede ismi olmayanlar 12 Haziran`da oy kullanamayacak. Vatandaşların önceki seçimlere göre, ismini kontrol etmek için seçmen listelerine daha ilgili olduğunu söyleyen muhtarlar, kaydında yanlışlık olanların ise üşendikleri için kayıtlarını düzeltmediklerini ifade etti.



İzmit Kadıköy Mahalle Muhtarı İsmail Hakkı Yıldırım, 28 Haziran Mahallesi Muhtarı Mukadder Mengül ve Mehmet Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Mehmet Kanpara, bu yıl seçmen listelerinde yaşanan sorunların yüzde 1-2‘yi geçmeyeceğini ve hataların genellikle öğrenci ve ölenlerden kaynaklandığını ifade etti. 1960 yılında ölen bir vatandaşın bile seçmen listesinde kaydı bulunduğunu söyleyen muhtarlar, başka illerden ile gelen üniversite öğrencilerinin de nakil işlemlerinde bazı sorunlar yaşandığını ifade etti. Muhtarlar, nakil işlemlerinin artık muhtarlıklardan değil nüfus müdürlüklerinden yapıldığını hatırlattı.



Muhtarlar, ilginin 12 Eylül 2010‘da yapılan referanduma göre fazla olduğunu, halkın seçmen listelerine yüzde 80 ilgi gösterdiğini ve listeleri kontrol etmek için muhtarlığa akın ettiğini ifade etti. Muhtarlar, tek şikayetin, listede bilgileri yanlış olan vatandaşın, sorunu düzeltmek için hevesli olmaması. Geçtiğimiz yıllarda listedeki yanlışlıkları düzeltmek için vatandaşın uğraştığını dile getiren muhtarlar, artık vatandaşın hem nüfus müdürlüğü hem YSK`ya gitmeye üşendiğini söylediler.



Yarın mesai saati bittikten sonra, listeleri askıdan indirecek olan muhtarlar, mayıs ayında muhtarlıklara gelecek seçim pusulalarını vermeye başlayacak. Seçmen listesindeki yanlışlıkları düzelten vatandaşların kayıtları, YSK`da listeye yazıldıktan sonra, muhtarların seçmen listelerinde artış olması bekleniyor.