Bakan Günay İzmir‘de

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Selçuk Celsus Kütüphanesi‘nde düzenlenen 47. Kütüphaneler Haftası‘nın açılış törenine katıldı. Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Günay, İzmir‘de bakanlığını ilgilendiren çeşitli konulara açıklık getirdi.

47. Kütüphaneler Haftası‘nın açılış töreni İzmir‘in Selçuk ilçesi Efes kentinde bulunan Celsus Kütüphanesi‘nde törenle açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay‘ın katılımıyla gerçekleşen törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan, Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof.Dr. Onur Bilge Kula ile çok sayıda davetli katıldı. Kütüphanelerin toplumsal gereksinimi sonucu ortaya çıktığını belirten Ali Fuat

Kartal, meslek grubu olarak geçen yıl Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararı ile Genel İdari Hizmetler Sınıfı‘ndan Teknik Hizmetler Sınıfı‘na alınmalarından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek beklentilerinin maaşlarına yansıtılması talebinde bulundu. Tüm meslektaşlarının beklentilerine uygun olarak işin maaşlara yansıyan yanının da çözülmesi gerektiğini anlatan Kartal; şöyle konuştu: "Böylesi üst düzeyde güçlü bir siyasal iradenin varlığı bizim için şans. Seçim dönemi girildiğinin farkındayız. Son bir

hamle ile yan ödeme kararnamesini de hazırlatıp Bakanlar Kurulu‘ndan geçirilmesi bizler için 2011 yılını sevince dönüştürecektir."

Toplum olarak kitapların değerini iyi bilen bir topluma sahip olunduğunu ifade eden Bakan Günay da, "Biz, ‘Oku‘ emrindeki inanç kültüründen doğan medeniyet ile kitapların değerini biliyoruz‘ diye konuştu. Kütüphaneleri çekim merkezi haline getirmek için elektronik kitapların önemine değinen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kütüphaneleri yeni konseptlerine uyarlamanın çalışmaları içerisinde olduklarını söyledi. Türkiye‘de ilk defa Edebiyat Müze Kütüphaneleri‘ni başlattıklarını belirten Günay;

sözlerine şöyle devam etti: "Adana Karacoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi, Diyarbakır‘da Nisan ayında hizmete girecek olan Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi ile Trabzon‘da Bedri Rahmi Eyüpoğlu Edebiyat Müze Kütüphanesi‘nden sonra İzmir‘de de yakın zaman içerisinde Attila İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi‘ni hizmete açacağız."

Türkiye‘de ilk defa Yazarlar Evi çalışmasını başlatacaklarını da belirten Bakan Günay; şöyle konuştu: "Ankara, İstanbul ve İzmir‘de planladığımız bu çalışma sayesinde şairler, yazarlar ve edebiyata meraklı olanlar aynı çatı altında buluşma imkanı yakalayacaktır."

Konuşmaların ardından basın mensuplarının Şirince‘de bulunan kaçak yapılara ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Günay; şunları söyledi: "Şirince ile bugün yine konuştum. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü planlama ile ilgili çalışmalar için elemanlarını gönderdi. Haritalar üzerinde çalışmalar ve planlama yapılıyor. Hafta sonu da bana konuya ilişkin bir dosya sunacaklar."

Bakan Günay ayrıca İzmir Opera ve Bale binasının yeri konusunda da anlaşmaya varıldığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Opera ve bale binası yeri ile ilgili anlaştık. Arkadaşlar bize devrettikleri eski Sümerbank yerinde tüm birimleri toplama kararı alındı. Özel İdare de bütçesinden yardımcı olacak. Burada huzurunuzda söylüyorum ki yarın itiraz olmasın diye. 1 -2 yıl içinde de hazırlıklar biter. Böylece, İzmir‘de tüm kültür merkezleri bu çatı altında toplanır."

Kaynak: İHA