47. Kütüphaneler Haftası

Adana İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız, kitabın pahalı olduğunu söyleyen insanların, kitabın ‘bedava‘ olduğu kütüphanelere gitmediğinin altını çizerek, kitapların ve okumanın olmadığı bir dünyanın, insanlığa göre bir dünya olmadığını vurguladı.

‘47. Kütüphaneler Haftası‘, Türkiye genelinde olduğu gibi Adana‘da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü‘nce organize edilen kutlamalaraysa Sabancı Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. Buradaki etkinliğe; Vali İlhan Atış, Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve hemen ardından da İstiklal Marşı‘nın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan törende konuşan Mehmet Gödekmerdan, ‘Kütüphaneler Haftası‘nın bu yılki ana temasının; ‘Antik Çağdan Günümüze Kütüphaneler‘ olduğunu hatırlattı.

”ÇOCUKLARIMIZA KÜÇÜK YAŞTA KİTAP OKUMA SEVGİSİNİ AŞILAMALIYIZ”

Gödekmerdan, “Kitabın faydasının anlaşılması ve sayısının çoğalmasıyla birlikte kitaplıklar oluştu. Bu kitapların gelişmesiyle de kütüphaneler meydana geldi. Geçmişe dönüp bakıldığında tarihteki ilk kütüphane Asurlar döneminde oluşturulmuş. Eski çağlardan bu yana insanlığın hizmetinde olan kütüphanelere Osmanlı İmparatorluğu‘nda da büyük önem verildi. Bugün da aynı önem kütüphanelerimize veriliyor. Yaşadığımız yüzyıl; bilgi üzerinde ilerleme yüzyılıdır. Kitaplar da bilime giden en güzel yoldur. Kitaplar bizim en değerli dostlarımız olması gerekir. Çocuklarımıza çok küçük yaşlardan itibaren kitap okuma sevgisini aşılamamız lazım. Kitap okumaya önem veren uluslar, bilim ve teknolojide çok ileri seviyeye ulaşmışlardır” dedi.

“GÜNÜMÜZÜN EN YALNIZ VE EN ÜZGÜN MEKANLARI KÜTÜPHANELERDİR”

Kütüphanelerin eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde olduğunu dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız, “İlk emri; ‘oku‘ olan bir dinin, bir kültürün, bir medeniyetin mensuplarıyız. Ama ne yazık ki, ülkemizde okumaya, kitaba ve kütüphanelere gereken önemin verildiğini söyleyemiyoruz. Günümüzün en yalnız, en buruk ve en üzgün mekanlarıdır kütüphaneler. Kitabın pahalı olduğunu söyleyen insanların, kitabın bedava olduğu kütüphanelere gitmediğini görüyoruz. Sanki televizyon okuyor, kitap seyrediyoruz. Halbuki kitapların ve okumanın olmadığı bir dünya, bize göre bir dünya olmamalıdır” diye konuştu.

“KİTAP OKUMUYORUZ AMA HER NASILSA HER ŞEYİ BİLİYORUZ”

Eğitim, bilim ve sanatın temelinin kitaba dayandığının altını çizen Yıldız, bir insanın değerinin okuduklarıyla orantılı olduğunu vurguladı. Kitapların aklın tedavi yeri ve ilaçları olduğunu ifade eden Yıldız, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Spor vücut için neyse okumak da beyin için odur. Kitapsız yaşamak; kör, sağır ve dilsiz yaşamak gibidir. Kitaplarsa bizi asla aldatmayan en sadık dostlarımızdır. Bu nedenle kitapları dolaba değil, kafamıza koymalıyız. Çünkü uygarlık yapısının temeli kitaplardır. Kitap okumayan bir toplum, her alanda geri kalmışlığa mahkumdur. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, geri kalmış ülkelerin de kitap okumamaları bunun kanıtıdır. Kitap okumuyoruz ama her nasılsa sözüm ona her şeyi çok iyi biliyoruz.”

Konuşmaların ardından tören, Adana Güzel Sanatlar Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu müzik dinletisiyle devam ederken, ‘Kütüphaneler Haftası‘ kutlamaları kapsamında organize edilen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri de Gödekmerdan tarafından takdim edildi. Etkinlik, Vali İlhan Atış ve beraberindeki protokol üyelerinin GESAM bünyesinde sanatsal çalışmalarını sürdüren toplam 17 ressamın eserlerinden oluşan serginin gezilmesiyle sona erdi.

Kaynak: İHA