Taik, Abd‘Deki Lobi Faaliyetlerini Artırıyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet yürüten Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK), ABD’deki lobi faaliyetlerini güçlendiriyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet yürüten Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK), ABD’deki lobi faaliyetlerini güçlendiriyor. TAİK Başkanı Haluk Dinçer ile yürütme kurulu üyeleri Cuneyd Zapsu, Nuri Çolakoğlu’nun yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 27-30 Mart tarihlerinde Washington’da temaslarda bulunacak. Heyet, Türkiye ile ABD’nin siyasi ve ekonomik bağlarını güçlendirmek adına elinden geleni yapacak.

Geçen sene sözde Ermeni Tasarısı’nın Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesi Türkiye ile ABD arasında sancılara sebep oldu. Mavi Marmara baskının ardından Türkiye ve İsrail arasında görülen gerginlik, ABD-Türkiye münasebetlerine de sirayet etti.

TAİK, ABD nezdindeki lobi faaliyetlerini daha çok senelik konferans temelinde yürütüyordu. Konsey, 2011’den itibaren senede iki kez lobi ziyareti yapmaya karar verdi.

Haluk Dinçer’in öncülük ettiği heyet, ziyaret öncesinde Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile bir araya gelerek temaslar hakkında görüş alışverişi yaptı. Dışişleri Bakanlığı ve Washington Büyükelçiliği ile de koordine edilen temaslar için Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent de kişisel girişimlerde bulundu.

TAİK heyeti; eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Başkan Obama’nın Özel Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Senato’nun istihbarat biriminin başkan yardımcısı Senatör Saxby Chamblis, Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Ed Whitfield, Beyaz Saray Türkiye Direktörü Jeffrey Collins ve General Brent Scowcroft ile görüşecek. Heyet ayrıca ABD’de bulunan yahudilerin sözcüsü konumunda olan ve Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress) Amerika Bölümünün Başkanı Rabbi Marc Schneier ile buluşacak. Türk sanayicilerin temaslarda bulunacağı think tank kuruluşları arasında Brookings Institute, Center for StrategicInternational Studies (CSIS), Council on Foreign Relations (CFR) ve ABD’deki en önemli İsrail yanlısı lobi kuruluşlarından AIPAC yer alıyor.

Dinçer, Zapsu, Çolakoğlu ve Koç’tan oluşan heyet, Soğuk Savaş döneminin önemli isimlerinden Dr. Henry Kissinger ve ABD’nin en zenginleri listesinde yer alan işadamları James Tichs, Kenneth J. Biaklin, Mort Zuckerman ve Lester Crown ile de 29 Mart’da akşam yemeği yiyecek.