Finlandiya‘Dan Haber Turu

    - FİNLANDİYA KESENİN AĞZINI AÇTI-

    - FİNLANDİYA KESENİN AĞZINI AÇTI-

    Finlandiya‘da kültürel etkinlikler için bu yıl 5 milyon Euro hibe edilecek. Bu para 162 farklı etkinlikler arasında dağıtılacak. Fon‘dan en büyük pay alacak organizasyonlar: Savonlinna Opera Festivali, Tampere Yaz Tiyatrosu, Kuhmo Oda Müziği Festivali, Kuopio Dansları Festivali ve Helsinki Festivali.

    - RÜŞVET İDDİALARI ALTINDA FİNLANDİYA VE SLOVENYA ANLAŞTI

    Fin YLE Televizyonu’nun Fin savunma sanayi şirketi Patria’nın Slovenya ve Mısır’a yaptığı satışlarda yolsuzluk yapıldığına dair iddialarla ilgili olarak sürdürülen soruşturmayı Mot adlı haber programında ekranlarında dile getirmesi ile başlayan tartışmalar çok ses getirmişti. YLE Televizyonu’nun konu ile ilgili haberinde Slovenya Başbakanı Janez Jansa‘nın 278 milyon Euro’luk 135 zırhlı araç satışından dolayı rüşvet aldığı yönünde iddialara adı karıştığına dair haber yapılmıştı ve haber programından sonra Finlandiya ve Slovenya adeta düşman oldu.

    Slovenya Başbakanı Jansa, ısrarla programdan dolayı özür dilenmesini ve gerçeklerin söylenmesini istedi. Fakat beklemediği bir cevap aldı. Finli yetkililer YLE TV‘nin özerk olduğunu ve karışamayacaklarını belirttiler. Fin‘i yetkililerin yüz milyonlarca Euro’luk antlaşmanın iptal olması riskine rağmen, basın özgürlüğüne önem verdikleri görüldü.

    Jansa, 2 yıl önce iktidarı kaybetti ve rüşvet iddialarının araştırılması için Jansa‘nın yargılanmasına ve dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmedildi. Jansa, 2 milyon Euro arabuluculuk rüşveti aldığına dair iddialar sebebiyle mahkemede hesap verecek. Şimdiki Slovenya Başbakanı Borut Pahor hükümeti ise bugünlerde oy birliğiyle Fin savunma sanayi şirketi Patria ile antlaşmanın devamına karar verdi.

    - UNTSO KOMUTANLIĞI NORVEÇ‘TEN FİNLANDİYA‘YA GEÇTİ -

    Finli Binbaşı Juha Kilpiä Uluslararası Birleşmiş Milletler Ateşkes Denetim Örgütü, UNTSO komutanı olarak atandı. Görevi Norveç‘li Tümgeneral Robert Mood‘dan devir alan Juha Kilpiä‘nın görevi, UNTSO‘da Mısır, İsrail, Lübnan ve Suriye arasında barış antlaşmasını denetlemek. UNTSO 1948 yılında kuruldu. UNTSO, Birleşmiş Milletler Barış Gücü misyonlarının mevcut en eski olan kurumudur. Finlandiya 1967 yılından bu yana UNTSO‘ya katılıyor.

    - FİNLİ YETKİLİLER EŞCİNSELLİĞE ÇARE ARIYOR -

    Fin Luteryan Kiliseler Birliği yetkilileri “Älä alistu!” (Teslim etmeyin!) kampanyası başlattı. Kampanya, gençlerin daha iyi anlaşılmasına yönelik ve İncil‘den onlara her türlü sosyal ve manevi desteği verebilmek amacıyla başlatıldı.

    Kampanya çerçevesinde, Fin Lutheran Protestan Birliği (LEAF), Dünya Fin Evangelist Lutheran Ulusal İletişim Birliği, Fin Luther Vakfı, Fin İncil Enstitüsü, Patmos Vakfı ve İnsani Yardım Örgütü birlikte hareket etmeye karar verdiler. İçerik olarak, gençlere farklı dillerde hazırlanmış medya desteği, paneller, kamplar, gençlik geceleri ve toplu ibadet seansları uygulanacak.