Azami Yük Sınırını Aşan Kamyonlara 3 Bin Lira Ceza Kesilecek

Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu, azami yük sınırını aşan kamyonlara 538 liradan 3 bin 200 liraya kadar idari para cezasının kesilebileceğini belirterek, firmaların gerekli talimatlara göre harekat etmesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu, azami yük sınırını aşan kamyonlara 538 liradan 3 bin 200 liraya kadar idari para cezasının kesilebileceğini belirterek, firmaların gerekli talimatlara göre harekat etmesi gerektiğini söyledi. Terzioğlu, "Bize kum ocaklarında yapılan taşımalarda fazla tonajlı yüklemeler yapıldığı yönünde şikayetler ulaşmıştır. Dere ocaklarında malzeme (kum, çakıl v.s) nakleden kamyonlar aşırı tonajlı olduğu, seyir esnasında yola su damlatıyor ve yolun üst yapısını bozuyor. Ayrıca tonajlı araçların yavaş seyretmesinden dolayı trafik akışını olumsuz etkileniyor." dedi.

Diyarbakır’da ‘Taşımacılık yapacakların uyması gereken kurallar’ konulu bir toplantı yapıldı. Diyarbakır Vali Yardımcısı Yemen Bayrak başkanlığında yapılan toplantıya Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ile Ulaştırma Bölge Müdürlüğü görevlileri katıldı. Toplantıda konuşan Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu, kendilerine tonajlı kamyonlar konusunda çok şikayet geldiğini söyledi. Terzioğlu, "Şikâyetlerde özellikle kum ocaklarında yapılan taşımalarda fazla tonajlı yüklemeler yapıldığı bildirilmektedir." dedi.

Yük taşımacılığında Karayolları Trafik Kanunun 65’inci maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128. maddesinde belirtilen ölçü ve esaslara uygun olarak yüklenmesi gerektiğini anlatan Terzioğlu, "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 65 inci maddesine göre Azami yüklü ağırlığın veya izin verilen azami yüklü ağırlığın aşılması halinde yüzde 10 fazlasına kadar yüklemelerde 538 lira, yüzde 15 fazlasına kadar yüklemelerde 1.077 lira, yüzde 20 fazlasına kadar yüklemelerde 1.615 lira, yüzde 25 fazlasına kadar yüklemelerde 2.154 lira ve yüzde 25’in üzerinde fazla yüklemelerde 3.231 lira ayrı ayrı idari para cezası verilir." diye konuştu.

"YÜZDE 5 TARTI TOLERANSI YANLIŞ ANLAŞILIYOR"

Ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses ve görevlilerin dur ikazına rağmen tartı ve ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam eden araçlara, tescil plakalarına göre 1000 Türk Lirası para cezası uygulandığını hatırlatan Terzioğlu şunları söyledi: "Taşımacılar tarafından en çok yanlış anlaşılan konulardan biri de yüzde 5 tartı toleransıdır. Bu husus taşıyıcılar tarafından yanlış anlaşılmaktadır.Yüzde 5’lik tartı toleransını kantarda oluşabilecek bazı aksaklıklar ve fiziki koşullar (rüzgâr, sıcaklık, aracın çalışır durumda olması, … v.s.) nedeniyle oluşabilecek sıkıntıları gidermek için yapılan bir uygulamadır. Taşıyıcılar bunu kendilerine verilen bir hak olarak görüp, yüzde 5’lik tartı toleransı dâhilinde yükleme yaptıklarında sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yükleme başlangıçta normal tonajda yapılmalıdır."