Ankara'da yeni göller oluştu

İki hafta önce Ankara'ya yağan karın hızla erimesinin ardından Mogan Gölü'nü besleyen Çölova Deresi boyunca ikisi büyük olmak üzere çok sayıda göl oluştu.

Ankara'da yeni göller oluştu
Aksaray Özel Çevre Koruma Müdürü Aynur Hatipoğlu, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde bulunan Mogan ve Eymir göllerini besleyen en önemli derenin Mogan'ın güneydeki Çölova Deresi olduğunu söyledi. Çölova Deresi'nin Mogan Gölü'nün suyunun yüzde 80'ini getirdiğine işaret eden Hatipoğlu, Çölova Deresi boyunca 5 kilometrelik alandaki bu sulak alan sistemine gelen suların sazlıklar tarafından filtre edildikten ve temizlendikten sonra Mogan gölüne ulaştığını belirtti. Hatipoğlu, Mogan Gölü'ndeki suyun bir kısmının kontrollü olarak Eymir'e bırakıldığını ve Eymir Gölü'nün sularının İmrahor Vadisi aracılığıyla İncesu kapanına ve oradan da Ankara Çayı'na ulaştığını anlattı.

Sulak ve bataklık alanların, önemli bir taşkın koruma alanları olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, bahar aylarında suların bu alanlarda depolandığını ve yavaş yavaş sisteme girerek taşkınları önlediğini dile getirdi.

2 hafta önce Ankara'daki yoğun kar yağışının ardından Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki kar kalınlığının yarım metreye ulaştığını ifade eden Hatipoğlu, bu karların birkaç gün içinde hızlı bir şekilde erimesi üzerine Mogan Gölü'nü besleyen Çölovası Deresi boyunca ikisi büyük olmak üzere çok sayıda irili ufaklı göl oluştuğunu bildirdi. Hatipoğlu, ''Hızla eriyen karların oluşturduğu suları depolayan bu göller, bu sulak alan olmasaydı ya da yapılaşma nedeniyle bu bölge sert zemin haline gelmiş olsaydı, bu sular doğrudan Ankara Çayı ile Ankara kollektör hattına gider ve çok ciddi zararlar oluşurdu, Ankara'yı su basardı'' dedi.

-SULAR KONTROLLÜ OLARAK BIRAKILDI-

Ankara'da karların hızla erimeye başlaması ile DSİ, ASKİ, EİAŞ ve Gölbayı Belediyesi ile bir araya geldiklerini belirten Hatipoğlu, şunları kaydetti:

''Hızla eriyen karların neden olacağı olası bir taşkına karşı ne tür önlemler alınacağını konuştuk. Bu dönemde Çölova Deresi boyunca suyun bir kısmı tutulmuş olsa bile Mogan ve Eymir göllerinin su seviyesi yine de geçen yıllara göre 1 metre kadar yükseldi. Olası taşkınları önlemek için Mogan Gölü çıkışındaki regülatör kapağından suyu kontrollü olarak Eymir Gölü'ne, oradan da yine kontrollü olarak suyu İmrahor Vadisi'ne ve Ankara Çayı'na bıraktık. Bu su kütlesi sulak alanlarda veya göl çıkışlarında tutulmadan ana kollektör hattına ve Ankara çayı'na gitseydi, Türközü'nde, Kurtuluş Parkı'nda ve Sıhhıye'de patlamalarda neden olurdu. Ciddi zararlar oluşabilirdi, ev ve iş yeri su altında kalabilirdi.''

Hatipoğlu, bir ay içinde suların normal seviyesine çekilmesinin beklendiğini belirtti.
Kaynak: AA