Manavgat‘ta Turizm Toplantısı

Antalya Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Manavgat Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği tarafından Türkiye Seyahat Acantaları Birliği (TÜRSAB) ve turist taşımacılığı yapan tur şirketlerine yönelik toplantı düzenlendi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Manavgat Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Başkomiser Mehmet Akbıyık, 2010 yılı içerisinde kazaların azaltılması amacı ile 2 bin 808 tur aracının denetlendiğini, kusurlu görülen 199 tur aracına toplam 19 bin 772 TL para cezası uygulandığını belirtti. Akbıyık, “Ceza uygulanan sürücülerin işlemiş oldukları kusurlar ise genel olarak çalışma sürelerine riayet etmeme, hız sınırlarına uymama ve takograf bulundurmamak, kırmızı ışık ihlali, araçların muayene sürelerini geçirmek, fazla yolcu taşımak, seyir halinde iken cep telefonuyla görüşmek olarak tespit edilmiştir” diye konuştu.

Sorumluluk bölgelerinde 2010 yılı içerisinde toplam 370 trafik kazası meydana geldiğini kaydeden Akbıyık, “Bu kazaların 9‘u ölümlü trafik kazası, 163‘ü yaralamalı ve maddi hasarlı, 198‘i maddi hasarlı trafik kazasıdır. Bu kazalarda 11 vatandaş hayatını kaybetmiş, 335 vatandaş yaralanmıştır. Meydana gelen bu kazalar sürücülerin ihlal etmiş oldukları kurallar, arkadan çarpma, kırmızı ışık ihlali, kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, şeride tecavüz etme, aşırı hızla araç kullanma, aracını yol ve hava durumuna uygun halde kullanmama, yorgun dalgın ve uykusuz araç kullanmak gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. 2010 yılı içerisinde sorumluluk bölgemizde meydana gelen kazalarda tur araçlarının karıştığı kazalarda ise 7 yaralamalı ve maddi hasarlı, 5 maddi hasarlı olmak üzere toplam 12 kazaya karışmışlardır. Bu kazalarda 14‘üi yabancı uyruklu olmak üzere toplam 31 kişi yaralanmıştır” diye konuştu.

2010 yılı içerisinde kazaların azaltılmasına yönelik olarak 2 bin 808 turizm taşımacılığı yapan tur araçlarının denetiminin yapıldığını ifade eden Akbıyık şunları söyledi:

“Denetimi yapılan araçlardan kusurlu görülen 199 tur aracına toplam 19 bin 772 TL para cezası uygulanmıştır. Ceza uygulanan sürücülerin işlemiş oldukları kusurlar ise genel olarak çalışma sürelerine riayet etmeme, hız sınırlarına uymama, takoğraflarını araçlarında bulundurmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak, bozuk ışık, kırmızı ışık ihlali, araçların muayene sürelerini geçirmek, fazla yolcu taşımak, seyir halinde iken cep telefonuyla görüşmek olarak tespit edilmiştir. Turizm taşımacılığı yapan araçlar üzerinde yaptığımız denetimlerde ağırlıklı olarak sürücülerin taşıt kullanma sürelerine riayet etmedikleri ve aşırı hızla araç kullandıkları bunun sonucunda da istenmeyen kazaların meydana geldiğini görmekteyiz. Ticari araç sürücülerinin 24 saat içerisinde 9 saatten fazla araç kullanmaları yasaktır. Ayrıca haftada 1 gün hafta tatili kullanmaları mecburiyeti vardır. Günde 9 saatten fazla çalışacak araçların çift şoför bulundurmaları gerekmektedir.”

TÜRSAB Side-Manavgat BYK Başkanı Ahmet Özden ise 2011 turizm sezonu öncesinde Emniyet Müdürlüğü tarafından can ve mal güvenliği açısından yapılan organizasyon açısından gösterdiği duyarlılığa teşekkür etti. Özden, “Zaman zaman her yerde, her konuda her sektörde olduğu gibi kaçak faaliyette bulunan arkadaşlarımız oluyor. Onunla ilgili yasal işlemlerimizi biz yapıyoruz. Gerekli yerlere savcılığa ve cumhuriyet savcılığına bildiriyoruz. Her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Özellikle turistlerimizin rahatsız olmamaları açısından kolluk görevlisi arkadaşlarımızla polis bölgesinde polislerle, jandarma bölgesinde jandarmayla hassasiyet göstererek gerekli çalışmaları yapıyoruz. Özellikle can ve mal güvenliği açısından bu kontrollere hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA