İzmir‘İn Valileri Kitap Olacak

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde İzmir‘i yöneten valiler kitap haline getirilecek. İzmir‘in ilk valisi olarak kayıtlara geçen Kara Subaşı İbrahim Ağa‘nın 1390-1402 yılları arasında görev yaptığı ve en uzun süre görev yapan vali olduğu bildirildi.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde İzmir‘i yöneten valiler kitap haline getirilecek. İzmir‘in ilk valisi olarak kayıtlara geçen Kara Subaşı İbrahim Ağa‘nın 1390-1402 yılları arasında görev yaptığı ve en uzun süre görev yapan vali olduğu bildirildi.

İzmir Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü Şair Yazar Ercan Doğu, Osmanlı döneminden itibaren İzmir‘i yöneten 73 valinin biyografileri ile bulunması halinde hatırat şeklindeki bilgi ve belgelerin bir kitapta toplayacağını söyledi. Sonbaharda yayınlanacak kitaba, İzmir Valisi Cahit Kıraç‘ın isteği üzerine başladığını aktaran Doğu, araştırmaları sırasında çok sayıda ilginç noktalara ulaştığını bildirdi. İzmir‘in bilinen ilk valisinin 1390-1402 yıllarında görev yapan Kara Subaşı İbrahim Ağa olduğunu belirten Ercan Doğu, 1402‘den 1743 yılına kadar işgaller nedeniyle İzmir valilerinin saptanamadığını ifade etti.

Cumhuriyet döneminde görev yapan 31 valinin görev yaptığı yıllar, kente kazandırdıkları ve fotoğraflarının arşivlerde olduğunu, ancak Osmanlı döneminde görev yapan valilerle ilgili yeterli kayıtlara ulaşamadığını belirten Doğu, ellerinde bilgi, belge ve hatıra değeri taşıyan fotoğraf ve yazılı belgeleri İzmirlilerden beklediklerini söyledi. İzmir için çok büyük bir kaynak kitabın ortaya çıkacağını belirten Ercan Doğu, şunları söyledi: "Arşiv değeri olan bir yayın ortaya çıkarmak istiyoruz. Çok sayıda kaynak kitaba ulaştım. Eksik olan Cumhuriyet dönemi İzmir valileri için İstanbul‘a gidip Osmanlı arşivlerini incelemeyi düşünüyorum. İzmir‘deki Milli Kütüphane başta olmak üzere özel kütüphaneler de dahil olmak üzere bütün kütüphanelerde çalışmalar yapacağım. Osmanlı döneminde İzmir, valiler için sürgün yeriymiş, ancak o yıllarda görev yapan valiler kente önemli eserler kazandırmışlar. İzmir‘de en kısa süreli 26 Ocak 1919 – 22 Mart 1919 tarihleri arasında 34 gün valilik yapan Nurettin Paşa, bir dönemde en uzun görev yapan vali ise Kara Subaşı İbrahim Ağa‘dır ve 12 yıl görev yapmıştır. Osman Sabri Adal gibi ikişer defa atanan valiler de vardır."

Ercan Doğu, Cumhuriyet döneminde en uzun süre görev yapan valinin 9 yıl 14 gün süreyle Kazım Dirik olduğunu ve Cumhuriyet dönemi valileri ile ilgili bilgi ve belgelere kolay ulaşılabileceğini söyledi. Cumhuriyet dönemi valilerinin fotoğraflarının ellerinde olduğunu ve İzmir Valiliği‘nde sergilendiğini hatırlatan Doğu, Osmanlı dönemi valilerinin resimlerinin olmadığını, 73 İzmir valisinden sadece 42‘sinin fotoğrafının bulunduğunu kaydetti. Doğu, Yunan işgali sırasında görev yapan İzzet Bey‘in (Kambur İzzet) işgal kuvvetleriyle işbirliği yaptığına ilişkin iddiaların dönemin valisi Kutlu Aktaş‘a bir vatandaş tarafından iletilmesi üzerine fotoğrafının indirildiğini ifade etti. Hayatta olan valilere ulaşılacağını ve kitapta kendilerini, dönemlerini anlatmasının isteneceğini belirten Ercan Doğu, İzmir‘de görev yapmalarıyla ilgili duygu ve düşüncelerine de kitapta yer verileceğini sözlerine ekledi.